Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Pakko-ohjaus hoitoon

Päivi Tuovinen

Väittely sekä sote-uudistuksesta että varhaiskasvatuksesta osoittavat uskoa julkisen palvelun ylivoimaisuuteen. Yksityisten lääkäripalveluiden hyväksyminen näyttää olevan yhtä vaikeaa kuin kotona annettava ”varhaiskasvatus”.

Puolueet ja asiantuntijat uskovat pakollisen varhaiskasvatuksen korvaamattomuuteen ja väheksyvät perheiden kykyä arvioida omien lasten kasvatusta. Tutkimuksin todistetaan, että vaille viranomaisten järjestämää varhaiskasvatusta jääneet lapset ovat teini-iässä ikätovereitaan onnettomampia.

Julkinen päivähoito alkoi, kun kaikki naiset haluttiin töihin. Ei silloin lasten etua ajateltu."

Julkinen päivähoito alkoi, kun kaikki naiset haluttiin töihin. Ei silloin lasten etua ajateltu.

Samat ovat perusteet edelleen, tosin nyt ne on puettu tasa-arvon kaapuun: halutaan estää naisten työuran lyhentyminen, pienet eläkkeet ja ammattitaidon heikentyminen. Järjestelmää kehitetään aikuisten tarpeesta ja sen seurauksena lasten työpäivä päiväkodissa on monesti pitempi kuin vanhempiensa.

Ehdotetun varhaiskasvatuksen lisäkustannukset, yli 300 miljoonaa euroa vuodessa, eivät paljon arveluta. Eivät myöskään hoitopaikkojen rakentamiseen tarvittavat miljardin investoinnit maassa, jossa rahat eivät riitä homekoulujen korjaamiseen.

 

Sama ajattelu koskee sote-uudistusta. Monille on kauhistus, kun kaikille tarjotaan mahdollisuus valita yksityiset palvelut. Turha sitä on kauhistella: jos julkinen palvelu on yhtä hyvin toimiva kuin yksityinen, mikseivät entistä useammat käyttäisi sitä.

Lamavuosina iloittiin kaikista uusista investoinneista ja työpaikoista. Yksityisten terveysasemien ja sairaaloiden satojen miljoonien investoinnit ja työllistämisvaikutus eivät näytä tuovan iloa yhtä paljon kuin niiden voiton verottaminen. Kansantuotetta nekin kasvattavat, pääosin yksityisellä rahalla.

Sekä julkista terveydenhoitoa että varhaiskasvatusta haluttaisiin edistää lopettamalla yksityisen palveluiden ja kotihoidon tukeminen. Jos se onnistuisi, edessä olisi jättimäinen investointi: tarvittaisiin kymmeniä julkisesti rahoitettuja terveyskeskuksia, sairaaloita ja päiväkoteja.

Siitä eivät valtio ja kunnat selviäisi uppoamatta velkasuohon maassa, jossa verorahaa ei riitä edes vanhusten hoitopaikkoihin.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet