Toimitukselta

Joku roti olla pitää

(PÄÄKIRJOITUS) Helsingin Rautatientorilla on vuoden alusta lähtien jatkunut mielenilmausten sarja, jolle ei näy loppua.

Vastakkain ovat Suomen maahanmuuttopolitiikkaa arvosteleva Oikeus elää -leiri sekä sille vastareaktiona syntynyt ja keskenäänkin jo riitautunut Suomi Ensin -ryhmä. Paradoksaalista kyllä myös tämä ryhmä pitää Suomen maahanmuuttopolitiikkaa vääränä.

Protestien tuoksinassa on todistettu muun muassa tuhopolton yritystä ja pahoinpitelyjä. Sen sijaan, että Helsinki lopettaisi protestit, niitä on siirrelty torin laidalta toiselle.

Miksi tällainen laitonta leiriytymistä lähentelevä toiminta jatkuu pääkaupungin paraatipaikalla?

Kysymystä on ihmetelty poliitikkojen piirissä, ja tiedon mukaan se kummastutti myös Helsingissä taannoin vieraillutta Le Monde -lehden toimittajaa. Hänen kotimaassaan Ranskassa oikeutta mielenilmauksiin pidetään sentään liki pyhänä poliittisena periaatteena.

Poliittista propagandaa ei ole meillä Suomessa tavattu saarnata alaikäisille eikä sitä pidä hyväksyä jatkossakaan."

Kesän tullessa on pelättävissä, että protestit kärjistyvät. Tästä saatiin varoituksia jo viime kesänä ja uudelleen tällä viikolla Kontulassa, kun Suomi Ensin -liikkeestä oman sirpaleryhmänsä erottanut aktivisti vei protestinsa aivan peruskoulun liepeille.

Siinä ylitettiin raja: poliittista propagandaa ei ole meillä Suomessa tavattu saarnata alaikäisille eikä sitä pidä hyväksyä jatkossakaan.

Muuttoliikkeen takia Helsinki ja naapurikaupungit muuttuvat nyt ennenkokemattomalla tavalla. Jotta muutos pysyisi rauhanomaisena, pitää ihmisillä olla oikeus mielipiteen ilmaisuun.

Mutta joku roti on sentään oltava – protesteissakin.

Mikko Välimaa

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet