A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Saavutetut edut ennen kaikkea

Nyt tehdään halpaa julkisuutta.

Julkisuudessa esitellään keittäjää, joka kertoo menettäneensä 400 euroa kiky-sopimuksen leikkausten takia. Tosiasiassa menetys on 12 euroa, kun huomioidaan hänen saamansa veronalennukset.

Puolitotuudet ovat alennusmyynnissä.

Julkisen sektorin ay-liitot virittelevät palkkasotaan ja häivyttävät samalla tosiasioita. Julkisen puolen työaika on yksityisiä työpaikkoja lyhempi ja lomat pidempiä. Miksi?

Julkisen puolen palkat ovat nousseet yksityisiä nopeammin, vaikka valtion ja kuntien taloudet ovat velkaantuneet.

Suuri osa julkisista palkoista ja kaikki palkankorotukset on maksettu ottamalla lisää velkaa, jonka yksityisen sektorin työntekijät kustantavat. Lähestulkoon kaikki julkisen puolen tulot kertyvät yksityisen sektorin veroista ja maksuista.

Juha Sipilän hyvänä tarkoituksena oli, että vientialojen palkoista olisi sovittu ennen muita. Sen jälkeen korotukset olisi soviteltu kotimarkkinayrityksiin ja julkiselle puolelle. Tarkoituksena oli tukea viennin kilpailukykyä.

Ruotsista halutaan kopioida kaikkea muuta, mutta ei vientialojen järkevää palkkamallia. Miksi?

Sote-uudistuksessa kuntien terveyspalvelut yhtiöitetään. Jotta julkisen sektorin yhtiöt pystyisivät kilpailemaan yksityisten palvelujen kanssa, molempien kustannustason pitää olla samanlainen.

Ei ole mikään ihme, että kuntien työntekijät kauhistelevat sotea. He joutuisivat samalle viivalle yksityisen alan työntekijöiden kanssa.

Kauhukuvissa väitetään, että seurauksena ovat julkisen sektorin työntekijöiden leipäjonot.

Palkkapelissä ei ole kyse tasa-arvosta tai oikeudenmukaisuudesta, vaan saavutettujen etujen puolustamisesta. Eduskunnassa on yli 100 kansanedustajaa, jotka puolustavat mieluummin julkisten alojen hyviä lisäetuja kuin yhteistä etua. Tämä ei haittaa heidän omaatuntoaan.

Palkkasodassa taistelevat keskenään myös ay-järjestöt. Demarit ja vasemmistoliitto kyttäävät kamppailua ja noukkivat omiksi äänestäjiksi tyytymättömät työntekijät.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet