Mustien autojen matkassa

Rinteen vastatuuli jo myrskyn luokkaa

Sdp:n puoluejohtaja Antti Rinteen lähtölaskenta on tainnut jo alkaa. Siksi huonosti on sujunut puolueen presidenttiehdokkaan etsintä. Kohta ei taida olla muuta mahdollisuutta kuin, että hän hyppää itse kehiin. Kaikki vähänkään näkyvimmät nimet ovat kieltäytyneet yksi toisensa jälkeen.

Entisen puoluejohtajan Eero Heinäluoman kieltäytyminen ei ollut yllätys. Heinäluoma kuittasi näin sen, että Rinne kampitti hänen suojattiaan ryhmänjohtaja Antti Lindtmania. Puoluejohto oli vuotanut julkisuuteen tietoja, joiden mukaan Lindtman oli toimittanut puhemiehelle listan sopivista demareiden puhujista.

Puoluejohtajan viittaa sovitellaan jo kulisseissa Sanna Marinin ja Lindtmanin harteille. Vaihtajia harmittaa, ettei uutta puoluejohtajaa voi oikein valita ennen presidentin- ja maakuntavaaleja tuhoamatta puolueen loppujakin mahdollisuuksia.

Nyt on selvinnyt sekin, että puoluejohtajan paikalta Jutta Urpilaisen syrjäyttäneen Rinteen apulaiset kärttivät turhaan Urpilaiselta tekstiä Rinteen ensimmäiseen puheenjohtajapuheeseen. Ei ihme, ettei Urpilainen taipunut presidenttiehdokkaaksi.

Demareiden asiat ovat nyt niin sekaisin, etteivät ne voi juuri sekaisemmiksi mennä. Linjakkaitakin sentään löytyy ja vieläpä puolueen eri laidoilta. Suurimman kohauksen aiheutti, kun entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ilmoittautui presidentti Sauli Niinistön jatkokauden kannalle. Aikaisemmin sen tekivät jo puolueen oikean laidan entinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja Lasse Lehtinen, entinen puoluesihteeri Mikael Jungner ja entinen kansanedustaja, eläkeasioissa viime aikoina kohua nostattanut Kimmo Kiljunen.

Ja sitten puolueessa on niitäkin, jotka tukisivat mieluimmin vihreiden presidenttiehdokasta Pekka Haavistoa.

Hallituspuolueiden kansanedustajat viettivät kaunista kesäiltaa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa kuulantyönnön ja tikanheiton merkeissä. Lauluesityksiäkin kuultiin.

Illan isännän, pääministeri Juha Siplän (kesk.) perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Toimi Kankaanniemi palkitsi telkän pöntöllä, johon voi pesiä myös lehtopöllö. Pönttö on kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) käsialaa. Haapapuuhun koverretussa pöntössä on pärekatto ja sisääntuloaukko on 13 senttiä halkaisijaltaan.

Pöntön sisään Hakkarainen oli piilottanut pääministerille vielä purkin pakuria, mikä käy terveysjuomasta. Hakkarainen ei ole näissä pönttöhommissa mikään aloittelija. Hän on tehnyt niitä jo yli kaksisataa.

Eduskunnassa sattui tiistaina hassu tapaus. Varapuhemies Mauri Pekkarisen (kesk.) lisäksi päivän toisessa täysistunnossa oli paikalla vain valtiopäivämies Tuomo Puumala (kesk.). Istunnon aiheina oli lakiesitysten pöydällepanoja.

Mustien autojen matkassa

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet