Erkka RailoKirjoittaja on MustRead-lehden johtava politiikan asiantuntija.

Somasti somessa

"Olen eri mieltä kanssasi, mutta olen valmis kuolemaan sen puolesta, että sinulla on oikeus sanoa se", väitetään Voltairen sanoneen.

Voltaire ei selvästi tiennyt sosiaalisessa mediassa keskustelusta mitään. Unohda Voltaire.

Tässä on muutama perussääntö somekeskustelun vasta-alkajille.

Ensinnäkin somen keskustelut ovat nollasummapeli: jos yksi voittaa, toinen häviää.

Nyt ei todellakaan tavoitella taitavan argumentoinnin kautta jotain korkeampaa totuutta, vaan toisen julkista nöyryyttämistä.

Koska sanomisistaan voi joutua vastuuseen, kannattaa ottaa itselleen nimimerkki, jolla voi huudella puskasta huoleti. Hyvä nimimerkki on sellainen, jonka joku pöljempi voi oikeasti sekoittaa elävään ihmiseen, esimerkiksi Timo Sonni tai Petteri Urpo.

Suuttumus on juuri oikea mielentila vaihtaa ajatuksia. Siksi vastatessa ei kannata jäädä miettimään, vaan kirjoittaa napakka solvaus saman tien ennen kuin pulssi laskee ja hengitys tasaantuu: ”Verovaroilla elätetty nollatutkija!”

Älä koskaan anna periksi. Vaikka jäisit kiinni ilmiselvästä valheesta tai ymmärryksen puutteesta, älä myönnä mitään. Jankuta, vaikene tai vaihda keskustelunaihetta. Keskustelukumppanin kirjoitusvirheet ovat aina heikko kohta: ”Etkö osaa edes kirjoittaa!?” Vanhemmat ovat yllättävän vähän käytetty huutelun kohde: ”Äitis oli!”

Uhriudu. Jos joku jänkkää vastaan, syytä häntä ilmaisunvapautesi ja ihmisoikeuksiesi loukkaamisesta.

Toisen argumentit kannattaa aina venyttää äärimmäisyyteen. Jos vastustajasi – tarkoitan keskustelukumppanisi – sanoo haluavansa auttaa pakolaisia, voit saman tien olettaa hänen haluavan Suomeen sharia-lainsäädännön julkisine teloituksineen.

Jos joku toisaalta esittää, että hiukan kireämpi pakolaispolitiikka olisi paikallaan, kannattaa heti muistuttaa, että sen tien päässä häämöttävät kaasukammiot.

Keskusteluun pitää suhtautua haudanvakavasti. Huumoria ei pidä ymmärtää, vaan kaikki pitää käsittää mahdollisimman väärin ja vastapuolen tappioksi.

Ennen kaikkea muista, että keskitietä ei ole. Kuulut joko meihin tai noihin. Somessa voit rauhassa unohtaa Suomi 100 vuotta -sloganin: ”Yhdessä".

Erkka Railo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet