A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Great maa, jolla on bad politiikka

Amerikkalainen tuttavani sanoi 1980-luvulla, että Suomi on kaukainen, kylmä ja kommunistinen. Nykyään Suomi on kaunis ja kallis. Millä te tulette toimeen?

Suomalaiset palkat eivät ole eurooppalaisittain korkeita, mutta verotus on huippuluokkaa.

Käteen jäävistä tuloista kuluu huomaamatta vielä 30 prosenttia lisää erilaisiin kulutus- ja haittaveroihin. Siksi tavaroiden ja palvelujen hinnat ovat korkeampia Suomessa kuin Keski-Euroopassa.

Painatteko kotona lisää rahaa, kysyy amerikkalainen.

Suomalainen järjestelmä perustuu suureen julkiseen palvelutuotantoon, joka kustannetaan veroilla. Sen amerikkalainen tietää. Jos verotus olisi matalampaa, suomalaisilla olisi varaa ostaa palvelut sieltä, mistä ne saa edullisimmin, painottaa amerikkalainen. Tästä on kysymys sote-uudistuksessa, jossa julkinen tuotanto pantaisiin kilpailemaan yksityisen kanssa.

 

Ettekö huomaa, että julkinen palvelu kaventaa tarjontaa ja pakottaa menemään yhdelle luukulle. Amerikassa tätä ei kukaan hyväksyisi, vaikka kuinka kannattaisi julkista sairasvakuutusta.

Suomalaiset tekevät vuodessa vähemmän työtunteja kuin amerikkalaiset. Amerikkalaisen mielestä suomalaisten pitäisi tehdä enemmän töitä talvella pitkien kesälomien vastineeksi.

Olette umpikujassa, jossa on pakko himoverottaa kaikkea, kutistaa käteen jäävät tulot ja supistaa valinnanvapaus minimiin, arvioi amerikkalainen.

Miksei teille kelpaa suurempi omavastuu, isommat nettotulot ja oikeus valita oma lääkäri? Miksi 500 000 suomalaista kotia tarvitsee asumistukea? Miksi teillä on yli 400 000 todellista työtöntä, mutta samaan aikaan 200 000 vierastyöläistä?

Muiden neuvot eivät teille kelpaa."

Miksi suomalainen ottaa vastaan mieluummin tukia kuin työtä? Amerikassa halutaan elää omillaan. Siksi monet amerikkalaiset pitävät avokätistä sosiaaliturvaa henkisesti latistavana ja poliitikkojen keinona holhota ihmisiä.

Suomi on great maa, jolla on bad politiikka! ”So what. Muiden neuvot eivät teille kelpaa”.

A-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet