Toimitukselta

Rottatalkoisiin tarvitaan kaikkia

(PÄÄKIRJOITUS) Vilistääkö teidänkin liepeillä rottia? Siimahännistä on tullut yleinen ja ei-toivottu naapuri ympäri pääkaupunkiseutua. Kuluneen vuoden aikana rotista on uutisoitu muun muassa Vallilassa, Tapiolassa ja Tikkurilassa.

Espoon Suurpellossa rottayhdyskunta on mellastanut uuden jätejärjestelmän liepeillä jo pitkään. Kun toimittajamme kävi paikalla vajaan tunnin ajan iltapäivällä, rottia näkyi puuhissaan useita. Rottia onkin nyt niin paljon, että yhä useammin ja yhä useammilla alueilla niitä näkee myös päiväsaikaan.

Rottainvaasion syiksi on esitetty muun muassa lintujen talviruokintaa, leutoja talvia ja rakentamista. Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla on viime vuosina rakennettu paljon: metroa, kehärataa, kauppakeskuksia, kokonaisia uusia kaupunginosia.

Myös meidän asukkaiden on syytä katsoa peiliin. Kaduille heitetyt hampurilaisten jämät päätyvät rottien vatsaan ja huonosti hoidetut roskikset ovat rotille varsinainen buffetpöytä.

Rotista voi olla paljon harmia. Ne voivat aiheuttaa vahinkoa saastuttamalla elintarvikkeita sekä jyrsimällä erilaisia laitteita ja rakenteita. Lisäksi ne voivat levittää ihmisiin ja kotieläimiin tarttuvia tauteja.

Toivottavasti rottalaumat eivät jää pysyväksi ilmiöksi pääkaupunkiseudulle. Jotta näin ei kävisi, talkoisiin tarvitaan kaikkien apua.

Minna Airamaa

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet