A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Työtä on turha tyrkyttää

Älä sano, että sosiaalituet passivoivat. Sano, ettei kenenkään tarvitse tehdä paskaduuneja.

Maaseudulla asuvat turvapaikanhakijat ansaitsevat käyttörahaa poimimalla marjoja. Samalla he torjuvat tylsistymistä.

Suomalainen poimii työttömyysturvan ja thaimaalainen marjat."

Työttömyys on Suomessa suurinta siellä, missä olisi eniten poimittavaa. Niillä tanhuvilla suomalainen poimii työttömyysturvan ja thaimaalainen marjat.

Espoon länsimetron, Turun Meyerin telakan, Eurajoen Olkiluodon atomivoiman, Uudenkaupungin autotehtaan ja Äänekosken biotuotetehtaan työmailla on runsaasti ulkomaista työvoimaa, kun suomalaista ei löydy.

Työttömien ja tempputyöllistettyjen yhteismäärä on 430 000. Se vastaa Suomen kaikkien kuntatyöntekijöiden määrää. Silti suomalaista työvoimaa ei löydy rakennuksille, linja-autonkuljettajiksi, sairaala-apulaisiksi, siivoojiksi, autojen kokoajiksi tai laivanrakentajiksi.

Noin 10 prosenttia palkansaajista maksaa lähes 40 prosenttia palkkaveroista. Samaan aikaan yli 16 prosenttia työvoimasta on työttömänä.

Edes suorasuiset perussuomalaiset eivät uskalla sanoa, että työttömyyskorvausten taso estää hakeutumasta töihin. Työstä on helppo kieltäytyä, kun Kelan asumistuki korvaa myös omistusasumisen kuluja.

Viimeiset 25 vuotta hallitukset ovat purkaneet palkkojen ja sosiaalietuuksien vääristyneen suhteen aiheuttamia kannustinloukkuja. Se mikä toisesta päästä on karsittu, on toisesta päästä laajennettu.

Näihin ongelmiin ei tartuta syksyn työmarkkinaneuvotteluissa. Niissä keskitytään palkkojen korotuksiin. Kun palkat nousevat, työn hinta kohoaa, mikä vaikeuttaa tavaroiden ja palvelujen myyntiä. Siksi uusia työpaikkoja syntyy hitaasti ja työttömyys pysyy korkeana.

Työttömien armeijan ylläpitoedellyttää korkeaa palkkaverotusta, mikä puolestaan leikkaa suurimman osan palkankorotuksista.

Näin se menee. Ay-johtajat aktivoivat jäsenistöään vaikka lakkoihin muutaman euron korotusten takia ja työttömät pysyvät kotona.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet