A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Mihin on sijoitettu ay-miljardit

Miksi ammattiliitot tekevät bisnestä maksamatta veroja?

Onko solidaarista, että ay-johtajien tulot ovat 10–15-kertaisia verrattuna ammattiliittojen jäsenten tuloihin?

Miksi demarien Antti Rinne, entinen ay-pomo, ei paheksu ay-johtajien etuja, joiden rinnalla kansanedustajien edut kalpenevat.

Opettajien ammattijärjestön puheenjohtajan Olli Luukkaisen, STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon vuositulot ylittävät 200 000 euroa.

Ay-pomojen hillotolppa onvakuutusyhtiöiden hallituksissa, joiden jäsenille maksetaan isot kokouspalkkiot, ykkösluokan ulkomaanmatkat ja verottomat päivärahat.

Kymmenen suurimman ay-liiton omaisuuden kirjanpitoarvo ylittää tuhat miljoonaa euroa. Teollisuusliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) , PAM ja OAJ ovat rikkaampia kuin suuret pörssiyhtiöt. Omaisuuksien markkina-arvo lähentelee kahtatuhatta miljoonaa.

Sadat miljoonat eurot voivat olla piilossa ulkomailla."

Liitot eivät maksa veroa osingoista, vuokratuloista tai yleensä mistään tuloistaan. Eniten varallisuutta kasvattaa arvopaperikapitalismi, jota ay-poliitikot haukkuvat palopuheissaan jäsenistölle.

Liitot eivät julkista omistuksiaan. Sadat miljoonat eurot voivat olla piilossa ulkomailla tai veroparatiiseissa. Kuka tietää? Sijoittamisesta huolehtivat samat salkunhoitajat, jotka myös kartuttavat miljonäärien varoja.

Miljardiomaisuutta perustellaan lakkokassoilla. Se on aivan oikein. Mutta miksi miljoonat salataan veronmaksajilta, joiden kustantaman veroedun turvin varallisuus on tehty? Kaikki muut julkista tukea nauttivat joutuvat paljastamaan tulonsa ja menonsa.

Ay-omaisuuden pitää olla julkista, jotta äänestäjät tunnistavat ammattiliittojen taloudellisen vallan ja jäsenet tietävät, mitä he omistavat.

Ay-liitot kulkevat Donald Trumpin perässä ja kuppaavat veronmaksajia oman omaisuutensa kartuttamisessa. Eduskunta sallii tämän, sillä ay-liitot ovat suuria vaalirahoittajia.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet