A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Turvasta on helppo tinkiä

Terrorin tulo keskelle kauppatoria ei ollut yllätys.

Suojelupoliisi on toistuvasti varoittanut terroristiseen toimintaan kykenevien henkilöiden lisääntymisestä. Seurannassa on tällä hetkellä jo 350 vaarallista henkilöä. Heidän joukossaan on Syyriasta palanneita taistelijoita ja Irakin salaisen poliisin entisiä jäseniä. Uhkia lisäävät kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt.

Terrorismin torjuntaan tarvittavaa tiedustelulakia on valmisteltu ja vatvottu jo vuosia ilman lopputulosta. Vastaava pattitilanne oli 1939 talvisodan kynnyksellä, kun sosialidemokraatit vastustivat Väinö Tannerin johdolla varautumista Neuvostoliiton hyökkäykseen. Tannerin mielestä sodan uhkaa liioiteltiin. Varustehankintoja ei tehty ja liian moni suomalainen kaatui puna-armeijan luoteihin.

Hallitukset ovat kerta toisensa perään leikanneet poliisin, puolustusvoimien ja rajavalvonnan määrärahoja. Poliitikot vähentävät mieluummin yleisen turvallisuuden menoja kuin koskevat sosiaaliturvaan, terveyteen, lapsiin ja vanhuksiin.

Suomea on pidetty turvallisena lintukotona, jota paha maailma ei uhkaa. Uhkista puhujia on kohdeltu sotahulluina sapelinkalistelijoina.

Itämeren turvallisuustilanne on heikentynyt sitä mukaa kun Venäjä on lisännyt sotakalustoaan. Samaan aikaa Suomeen on vyörynyt kymmeniä tuhansia pakolaisia. YK:n raportin mukaan vain kolme prosenttia Välimeren yli Eurooppaan tulevista henkilöistä ovat oikeutettuja turvapaikkaan henkilökohtaisen suojelutarpeen perusteella.

Budjetti lisää maahanmuuton kustannuksia."

Juha Sipilän hallitus valmistelee parhaillaan uutta budjettia, jolla kasvatetaan maahanmuuton kustannuksia.

Eniten lisääntyvät menot, jotka kohdistuvat ilman todellista turvapaikkaa tarvitseviin henkilöihin. Tämä johtuu pitkälti siitä, että turvapaikkapäätöksen tekeminen ja kielteisen päätöksen johdosta tehtävät karkotukset kestävät liian pitkään.

Tähän saakka pakolaisvirtaa on tarkasteltu inhimillisenä kysymyksenä, jonka menot on pakko maksaa. Nyt sitä on tutkittava myös sisäisen turvallisuuden ja kansalaisten koskemattomuuteen liittyvän perusoikeuden näkökulmasta.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet