A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Sontaa Niinistön niskaan

Suomalainen toimittaja ei olisi kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä saanut kysyä presidentti Donald Trumpilta, puolustaako USA Suomea Venäjän hyökkäystä vastaan.

Tämän kysymyksen vuoksi presidentti Sauli Niinistökutsuttiin Yhdysvaltoihin. Trumpin hallinto halusi ilmoittaa Vladimir Putinille, ettei hän voi enää ujuttaa naapurimaihin tunnuksettomia sotilaita tekemään vallankaappausta Krimin-mallilla.

Idän ja lännen suhteet ovat nyt huonot. USA lisää Venäjä-pakotteita, koska Ukrainan-kriisi ja Venäjän valloitussota Krimillä jatkuu. Venäjä karkottaa satoja amerikkalaisia diplomaatteja. Siksi Niinistölle annettu turvallisuuslupaus on symboli, joka kannatti käydä hakemassa.

Suomi on idän kynnysmatto ja lännen takaraja. Kynnysmaton on oltava karhea ja takaovessa on oltava vahva pönkkä."

Suomalaiset kenraalit ja Nato-johtajat suhtautuvat viileästi Venäjän ensi viikon sotaharjoituksiin Itämerellä ja Valko-Venäjällä. Putinin hyökkäysvoima ei riitä Euroopan valloitukseen, mikäli Eurooppa pitää huolta omasta puolustuksestaan.

Suomi on idän kynnysmatto ja lännen takaraja. Kynnysmaton on oltava karhea ja takaovessa on oltava vahva pönkkä.

Niinistö on idälle ja lännelle kelpaava puhekumppani. Hän pystyi kertomaan Trumpille, että Putin voisi luopua Itä-Ukrainan miehityksestä, jos siihen löytyisi jokin keino.

Venäjä on siirtänyt Itä-Ukrainasta tehtaat, jotka olivat osa Neuvostoliiton aseteollisuutta. Itä-Ukraina on Venäjälle enää rasite.

Urho Kekkosella ja Niinistöllä on yhtäläiset ulkopoliittiset kontaktit. Demarien presidenttiehdokas Tuula Haatainen pyrkii samaan seuraan peesaamalla Niinistöä. Haatainen palauttaisi demarit länsimyönteiseksi palkansaajapuolueeksi, joka olisi aatetoveriensa kumppanina Natossa.

Presidentinvaalit käydään olosuhteissa, joissa Itämeren sotilaallinen jännitys kasvaa, Venäjän uho yltyy ja Pohjois-Korea virittelee ydinpommia.

Niinistön vastaehdokkaat ovat heikoilla presidentin valtaoikeuksien eli ulkopolitiikan alueella. Siksi Niiinistön niskaan kaadetaan lokaa, sillä istuva presidentti ei voi heittää sontaa tuulettimeen.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet