Kolkuttavalle ei aina anneta

(PÄÄKIRJOITUS) Perjantai-ilta, kello lähentelee kahdeksaa. Perhe on iltatoimissaan, kun ovikello soi rivitaloalueella. Oven takana on feissari, joihin on jo pitkään totuttu kaupunkien katukuvassa.

Myyntipuhe on niin päällekäyvä ja syyllistäväkin, että kohtaaminen lähtee alusta alkaen väärille raiteille. Ovelta ovelle kiertävän feissarin jalka ei ole vielä yltänyt edes kynnyksen yli, kun saamme kuulla, kuinka ”kaikki muut kadulla ovat lähteneet mukaan” ja meille näytetään kuvaa lapsesta ”jolle on vielä tänään löydettävä kummi”.

Kun feissari toistuvasti keskeyttää potentiaaliset lahjoittajat kotiovella eikä anna vastata, syntyy lahjoitushalun sijaan ikävä, mutta inhimillinen vastareaktio. Ovi sulkeutuu tällä kertaa, mutta auttaminen ei silti lopu. Apu vain etsii toisen kanavan.

Keskustelu syntyy vasta molemminpuolisesta kuuntelemisesta."

Syy saattoi olla myyntipuheessa tai henkilökemioissa, mutta kotiovella pieleen mennyt kohtaaminen ei vastaa feissareita varainkeruussaan käyttävien järjestöjen yleisempiä kokemuksia. Ensimmäiset järjestöt aloittivat katukeräämisen lisäksi ovikellojen soittamisen jo vuonna 2008. Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien viimevuotisessa jutussa erään järjestön edustaja kertoi kotikäynneillä saatavan kuukausilahjoittajia selvästi enemmän kuin kaupungin vilinässä. Kotiovilta kertyy myös suurempia lahjoituksia, koska ”kotona ihmisillä on aikaa kuunnella toisin kuin kaupungin vilinässä”.

Loppujen lopuksi tuolla kertaa antamatta jääneessä lahjoituksessa lienee ollut kyse aikamme yleisestä ilmiöstä: puhetta ja mielipiteitä maailmassa riittää enemmän kuin koskaan, mutta keskustelu syntyy vasta molemminpuolisesta kuuntelemisesta. Muu on ohipuhumista.

Mikko Heino

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.