Päiväkodeissa möyrivät koekaniinit

(PÄÄKIRJOITUS) Allergioiden, astman ja muiden autoimmuunisairauksien lisääntyminen on saanut tutkijat miettimään, miten kaupunkilaislapsille saataisiin lisää kontaktia luontoon.

Luonnossa möyrimisen tiedetään lisäävän ihon pinnalla eleleviä mikrobeja, jotka edistävät immuunijärjestelmän luonnollista kehitystä.

Nyt koepäiväkotien pihoihin Espoossa, Tampereella ja Lahdessa on tuotu siirtovarvikkoa, istutuslaatikoita, turveharkkoja ja metsämaata eli kunttaa.

Tässä lehdessä kerrotaan (s.3), että Niittymaan päiväkodin lapset ovat innostuneet istutuspuuhista ja pehmeällä vihermatolla möyrimisestä.

Tutkijat selvittävät parhaillaan mikrobinäyttein saadaanko tällä keinoin lisättyä vastustuskyvylle tärkeitä mikrobeja lasten iholla ja elimistössä.

Aihe on päivänpolttava, sillä immuunijärjestelmän häiriöt ovat yhä yleisempiä.

Tutkimustuloksia tästä kiinnostavasta Helsingin yliopiston Adele-hankkeesta saadaan ensi vuonna.

Immuunijärjestelmä kehittyy lapsuudessa.

Jos lasten vastustuskykyä on mahdollista parantaa näin yksinkertaisin keinoin, kannattaisi kaupunkien alkaa toden teolla panostaa kaupunkilaispäiväkotien pihoihin.

Pienet panostukset saattaisivat vaikuttaa todella dramaattisesti lasten terveyteen.

Allergisten lasten joukon pieneneminen vähentäisi myös esimerkiksi terveysmenoja, vanhempien poissaoloja lasten sairastamisen vuoksi sekä päiväkotien ruokamenoja.

Voisiko lasten vastustuskyvyn parantaminen olla näin yksinkertaista ja kivaa?

Katja Riihola

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.