Äänettömyys voi viedä työpaikan

(PÄÄKIRJOITUS) Yksi loppuvuoden yhteiskunnallisista puheenaiheista on ollut niin sanottu ideologinen työttömyys. Kasvot tälle tarkoitukselliselle työmarkkinoiden ulkopuolelle jäämiselle antoi lokakuussa Helsingin Sanomien haastattelema nelikymppinen helsinkiläismies. ”Koko aikuisiän olen taistellut työkkärin kanssa ja yrittänyt pysyä poissa töistä”, mies sanoi HS:n haastattelussa.

Aktiivisen töiden välttelyn lisäksi TE-toimistot, ne ”työkkärit”, ovat joutuneet totuttelemaan toisenlaisiinkin kohtaamisongelmiin. Kännyköiden aikoinaan yleistyessä tavoitettavuus oli päivän sana. Nykypäivän ärsyketulvassa asetelma on kääntynyt päälaelleen.

Matkapuhelin ei enää aina olekaan lähtökohtaisesti puhelin, vaan mahdollisuus puheluihin on vain yksi älylaitteen ominaisuus muiden joukossa. DNA:n tänä vuonna teettämässä Digitaaliset elämäntavat -kyselyssä kolmannes vastaajista ilmoitti pitävänsä puhelimensa yleensä äänettömässä tai värinätilassa. Nuorten kohdalla luku oli kyselyssä vielä suurempi: kaksi kolmasosaa ei pidä ääniä päällä puhelimessaan.

TE-toimistoissa äänettömyys näkyy siten, että nuoria ei enää saada luurin päähän. Takaisin soittamisen kynnystä nostaa myös se, että vastaamaton puhelu on tullut numerosta, jota vastaanottaja ei tunne.

”Jos työnhakija ei vastaa puheluun, laitamme usein tekstiviestin perään ja kerromme, kuka yritti tavoittaa ja mistä”, Uudenmaan TE-toimistosta kerrottiin syksyllä Taloussanomille. Tekstiviestin jälkeen lähtee vielä sähköpostia ja lopuksi tarvittaessa perinteinen kirje.

Omaan tahtiin viestejä lukevien nuorten vastaamattomuuden hintana saattaa olla työpaikka, joka meneekin sille, joka TE-toimiston puheluun ehtii tai malttaa vastata.

Mikko Heino

Kommentit (4)

Kommentit

Ei ole mitään velvollisuutta edes omista puhelinta. Jos puhelin olisi pakollinen ja vältämätön meno, niin sossu olisi velvollinen maksamaan sen ja myös puhelinlaskunkin. Esim henkilötodistus on pakollinen, niin sossu maksaa sen, puhelin ei ole pakollinen, niin sossu ei maksa sitä, yksinkertaista.

Joten työttömällä ei ole mitään velvollisuuksia ostella pienillä tuloillaan jotain älyluureja ja kalliita puhelinliittymiä. Jos kelalla on joku asia, niin lähettäkä kirje! Sitä varteenhan on posti, joka jatkuvasti valittaa, että kirjeiden määrää vähenee jatkuvasti. Joten pistetään rattaat pyörimään!

työtön

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.