A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Tieto vuotaa turvallisesti

Mitä voi julkaista? Käytännössä kaiken muun, paitsi virkasalaisuuden piiriin kuuluvia kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tietoja.

Erittäin salaisiksi luokitellut asiakirjat voivat olla toimittajan käytössä vain rikoksen kautta. Virkasalaisuuden rikkoja on luovuttanut materiaalit ja siten syyllistynyt rikokseen.

Lähdesuoja kuitenkin turvaa vuotajan selustan. Tuomioistuin voi määrätä toimittajan paljastamaan lähteensä rikoksissa, joiden minimirangaistus on kuusi vuotta vankeutta. Virkasalaisuuden rikkomisen enimmäisrangaistus on neljä vuotta.

Tietojen vuotajaa ei tulla koskaan saamaan selville.

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi salaisia tietoja?"

Miksi Helsingin Sanomat julkaisi salaisia tietoja?

Sotilastiedustelun ja vastavakoilun lainsäädäntöä ollaan uudistamassa. Suojelupoliisi ja puolustusvoimat saisivat nykyistä laajemmat valtuudet. Käytännössä laki vahvistaisi epävirallisen nykytilan, jossa puolustusvoimien tiedustelu hankkii kriittiset tiedot suojelupoliisille.

Virkasalaisuuden rikkojalla on kaksi vaihtoehtoista motiivia. Hän haluaa sabotoida uuden lainsäädännön valmistelua. Tai hän haluaa osoittaa, että suomalainen vastavakoilu ja tiedustelu ovat hyvässä iskussa.

Molemmissa tapauksissa kytketään yhteen Nato-keskustelu, Itämeren turvallisuuden heikentyminen, Venäjä-uhan kasvu, tiedustelulain valmistelu ja presidentinvaalit.

Joka tapauksessa Helsingin Sanomia on käytetty hyväksi. On myös mahdollista, että lehden päätoimittaja on lukenut jutun vasta aamukahvipöydässä. Toimituksessa on toimittu omin päin ilman esimiesten valvontaa.

Rikospoliisi tutkii myös tämän vaihtoehdon, kun se selvittää, keitä toimittajia kuulustellaan syytettyinä ja keitä todistajina.

Syytteeseen joutuvat voivat valehdella, mutta mahdollisena todistajana kuultavan päätoimittajan on puhuttava totta.

Salaisten tietojen julkaiseminen ja valeuutisten levittäminen tuskin lisäävät yleisön luottamusta uutismediaa kohtaan. Se on takaisku demokratialle.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet