Johanna HalavaKirjoittaja on Länsiväylän toimitussihteeri.

Siisti pukeutuminen kuuluu juhlaan

(PÄÄKIRJOITUS) Espoo järjesti tänä vuonna toista kertaa itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kaikille kuudesluokkalaisille. Noin 3 000 oppilasta juhli itsenäisyyttä eilen tiistaina Opinmäessä tanssien ja Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan tahdittamana. Juhlasta aiotaan tehdään jokavuotinen perinne.

Kaupungin syksyllä lähettämässä tiedotteessa puhuttiin juhlavasta pukeutumisesta, mikä sai osan koululaisten vanhemmista tuskailemaan rahanmenoa (LV 1.–2.12.).

Erään koululaisen äiti kirjoitti Länsiväylälle juhlan olevan valtava investointi pukuineen ja kenkineen ja aiheuttavan ahdistusta, kun rahaa ei ole. Hän toivoi, että juhlaan voisi osallistua tavallisissa vaatteissa tai liikuntavaatteissa.

On täysin ymmärrettävää, että vanhempi ei halua tai voi sijoittaa satasia juhlavaatteisiin, joille ei kenties ole käyttöä toista kertaa. Toisaalta lapselle on hyvä opettaa, että juhlaan pukeudutaan eri tavalla kuin liikuntatunnille. Se on myös tapakasvatusta.

Kuudesluokkalaisen juhlapukeutumisen ei tarvitse tarkoittaa pukua tai pitkää mekkoa. Hyväkuntoisia ja siistejä vaatteita saa esimerkiksi lastenvaatekirpputoreilta ja kaupunginosien Facebook-kierrätysryhmistä edullisesti, joten juhla-asun hankintaan ei ole pakko uhrata isoa rahasummaa.

Kaupunki väljensikin yhden vanhemman yhteydenoton jälkeen juhlan pukukoodia niin, että juhla-asun sijasta osallistujilta toivottiin sisäkenkiä ja siistiä pukeutumista.

Hienoa, että kaupunki tarjoaa koululaisille mahdollisuuden yhteiseen juhlaan. Tärkeintä on varmasti juhlamieli, oli sitten pukeutunut siisteihin farkkuihin ja paitaan tai pukuun.

Johanna Halava

Johanna Halava

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet