LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Suomeen saapuva maahanmuutto heikentää hyvinvointivaltiota

Johannes Koroma toivotti kolumnissaan maahanmuuttajat tervetulleiksi paikkaamaan suomalaisten heikkoa syntyvyyttä ja korjaamaan hyvinvointivaltion näivettynyttä rahoituspohjaa. Muutama oleellinen korjaus lienee paikallaan.

Suomeen saapuva maahanmuutto ei korjaa hyvinvointivaltion rahoituspohjaa eikä taloudellista huoltosuhdetta, päinvastoin.

Suomeen saavutaan töihin pääasiassa halpatyömarkkinoille. Töihinkin tulevien maahanmuuttajien työllisyys laskee muutamassa vuodessa kantaväestön työllisyyden alle. Ja siis nyt puhumme nimenomaan töihin tulevista, ei pakolaisista.

Halpatyöstä saatavalla palkalla ei tule toimeen, etenkään pääkaupunkiseudulla. Alusta asti palkkaa pitää kompensoida sosiaaliturvalla, jonka kustantaa veronmaksaja.

Julkisuudessa vaaditaan jatkuvasti saatavuusharkinnan purkamista, jotta maahan saataisiin osaajia ja verotuloja. Tämä on yksiselitteisen valheellista. Myös saatavuusharkinta koskee ainoastaan kouluttamattomia tai vähän koulutettuja ammatteja – ja on muutenkin jo pitkälti purettu Uudellamaalla.

Esimerkiksi siivoojille ei ole enää voimassa saatavuusharkintaa Uudellamaalla. Tämä tarkoittaa sitä, että koko EU- ja ETA-alueen yli 500 miljoonasta ihmisestä ei löydy Suomeen työntekijää, vaan ihmisiä pitää palkata kauempaa.

Kyse on tietysti ainoastaan palkkatasosta ja siitä, että pääasiassa kehitysmaista saapuvilla ihmisillä on suuri intressi päästä maahan – palkalla millä hyvänsä.

Sen sijaan korkeasti koulutettuja - niitä ihan oikeita osaajia, joista voisi olla hyötyä verokakun kasvattamisessa ja hyvinvointijärjestelmämme rahoittamisessa – ei juuri Suomeen saavu. Korkea verotus ja suhteellisen matala palkkataso pitävät siitä huolen.

Riikka Purra

poliittinen suunnittelija, perussuomalaiset

valtuustoryhmän puheenjohtaja, Kirkkonummi

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet