LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Karhusaari on arvokkaimmillaan luonnollisena

Johanna Halava

Lapsenlapsemme huolestunut kysymys ”Milloin tämä paikka suljetaan?” seikkaillessaan Karhusaaren metsässä tiivistää hyvin lapsen näkökulman: rakennettua elämyspuistoa ei tarvita, Karhusaari on jo sitä. Luontoelämykset, rannan käkkäräpuussa taiteilu, kalliolla kiipeily ja makkaranpaisto nuotiolla eivät kaipaa tuotteistamista.

Tuotteistettuja ”touhuloitakin” toki tarvitaan, mutta niitä on paljon, eikä sellaiselle saa uhrata saareketta, joka on harvinaisen arvokas rauhoittumispaikka, monille kävelymatkan päässä oleva ”mini-Nuuksio” ja rauhallinen merenranta, jonne pääsee ilman venettä. Sellaisena se on ytimeltään säilytettävä ja sen pohjalta sitä pitää kehittää. Karhusaaren arvo luontokohteena kasvaa entisestään, kun lähiseudun asukasmäärä nousee rajusti rakentamisen myötä.

Lastenmaailman perustavoite on hieno, ja lupaus massiivisesta yksityisestä tuesta ja rahoituksesta on hatunnoston arvoinen. Hienoilla avainsanoilla (Junibackenin kaltainen, lapset, kirjasto, luontoa kunnioittava, voittoa tavoittelematon) ladattu ja antelias tarjous on ymmärrettävästi kaupungille suuri houkutus. Silti: suunniteltu paikka Karhusaaressa on väärä. Luontokuorrutuksesta huolimatta lastenmaailma on massaturismia, joka nakertaisi pahasti Karhusaaren luonnonrauhaa. Vertailukohdaksi: Länsiväylän pohjoispuolella oleva vesiurheilukeskus on jo mainiolla paikalla; se ei häiritse lainkaan Karhusaaren idylliä. Sinne sopii mainiosti terassikahvila, Karhusaaren etelärannalla rantakalliot ja rauhaisat viipyilypaikat ovat paras ratkaisu.

Ja vielä: Lastenmaailman vertailukohdaksi nostettu Junibacken sijaitsee alueella, jossa on runsaasti muitakin turismille suunnattuja kohteita, ja sinne on erinomaiset julkiset yhteydet. Sellaiseen paikkaan lastenmaailmakin pitää sijoittaa. Tai jos lastenmaailmasta tulee pääasiassa ”autoilukohde” (näin kävisi Karhusaareen sijoitettaessa), niin samalla vaivalla voisi hyvin ajaa hiukan kauemmaksikin.

Ulla ja Timo Känsälä

Otsolahti, Tapiola

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet