Mikko HeinoKirjoittaja on Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Kohtuudella vai täyskiellolla?

(PÄÄKIRJOITUS) Helsinkiläiset kauppiasveljekset päättivät olla myymättä ilotulitteita ennen vuodenvaihdetta vedoten lemmikkien hyvinvointiin ja ympäristösyihin. Vuosikymmenen ajan kaupungin virallisen ilotulituksen väliin jättänyt Espoo järjesti vuodenvaihteessa lasershow’n, jonka onnistumista seurattiin kiinnostuneina myös Vantaalla. Helsingin kaupunki puolestaan luotti vielä perinteiseen ilotulitukseen.

Suhtautumisessa ilotulittamiseen on ollut havaittavissa muutosta. Ilotulitteista ja niiden haitoista puhuttiin vuodenvaihteen tienoilla enemmän kuin kenties koskaan.

Helsingin perinteistä ilotulitusta seurasi Senaatintorilla arviolta 25 000 juhlijaa. Määrä oli alle kolmannes edellisvuoden Kansalaistorin juhlijamäärästä. Syy löytyy ennen kaikkea kenraali talvesta, joka säästi juhlijat kovilta pakkasilta mutta ei myrskyisältä säältä. Espoon uutuuden, alkuillan lasershow’n arvioitiin myös keränneen noin 25 000 katsojaa.

Joulukuun alussa avattu ilotulitteiden kuluttajakäytön rajoittamista ajava kansalaisaloite oli joulunpyhien jälkeen kerännyt noin 26 000 allekirjoitusta. Ilotulitteiden tultua joulun jälkeen myyntiin kansalaisaloitteen allekirjoittajien määrä tuplaantui parissa päivässä, ja eduskuntakäsittelyn edellyttämä 50 000 allekirjoittajan ylittyi.

Se miten kansalaisaloitteelle lopulta käy, on eduskunnan käsissä. Kansalaisaloitteelle ei välttämättä uskalla povata menestystä kansanedustajien keskuudessa, niin syvään ovat ilotulittamisen perinteet juurtuneet äänestäjien keskuudessa vuodenvaihteen räiskeen perusteella. Täyskielloille on paitsi ilotulittamisessa, niin monessa muussakin asiassa aina vaihtoehtona terve järki ja kohtuus.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet