Mikko HeinoKirjoittaja on Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Kilpailu pätevästä henkilöstöstä jatkuu

(PÄÄKIRJOITUS) Pääkaupunkiseudun kaupunkien varhaiskasvatuksen opettajat aloittivat uuden työvuoden korotetuilla palkoilla. Lastentarhanopettajien palkat nousivat viime maaliskuussa keskusteluun, kun Ylen uutisen mukaan Helsinki, Espoo ja Vantaa olisivat sopineet varhaiskasvatuksen palkkatasosta. Kaupungit kiistivät palkkakartellin.

Tuolloin alinta peruspalkkaa maksaneen Vantaan ja ylintä peruspalkkaa maksaneen Espoon välillä eroa oli 29 euroa kuukaudessa. Samaan aikaan muun muassa Tuusulassa ja Hyvinkäällä maksettiin lastentarhanopettajille parempaa peruspalkkaa.

Kohu oli valmis, ja sen aikana irtopisteitä keräsivät ja myötätuntoa osoittivat nekin, joiden olisi joskus ollut palkkoihin mahdollista vaikuttaakin. Syntyi myös valtakunnallinen Ei leikkirahaa -kampanja.

Ensimmäisenä nokitti Vantaa, joka päätti kesällä korottaa varhaiskasvatuksen opettajien peruspalkkaa 145 eurolla kuukaudessa. Loppuvuonna 2018 myös Helsinki ja Espoo päättivät korottaa kuukausipalkkoja 175 eurolla. Myös Kauniainen nosti varhaiskasvatuksen palkkoja.

Pätevistä varhaiskasvatuksen opettajista on pääkaupunkiseudulla krooninen pula, viime vuonna tarve arvioitiin sadoissa. Päätetyt korotukset eivät juurikaan muuttaneet pääkaupunkiseudun kuntien välistä tilannetta.

Henkilöstöstä kilpailemista ei helpota sekään, että samaan aikaan pääkaupunkiseudun kaupunkien kanssa myös muutamassa muussa Uudenmaan kunnassa palkkoja korotettiin, joten osa pääkaupunkiseudun korotusten vetovoimasta suli jo ennen niiden voimaantuloa – varsinkin kun huomioidaan kehyskuntien alhaisemmat elinkustannukset.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet