Johanna HalavaKirjoittaja on Länsiväylän toimitussihteeri.

Hoivan laadun tulisi olla tärkein kriteeri

(PÄÄKIRJOITUS) Hoivakotien ongelmat ovat olleet viime viikkojen puheenaihe. Ongelmat ovat tuttuja myös Espoossa – pääasiassa yksityisten hoivajättien hoivakodeissa.

Espoolla on ollut erityistarkkailussa viisi yksikköä, joista neljä oli isojen yritysten. Täytyy siis muistaa, että ongelmat eivät koske kaikkia yksityisiä hoivakoteja.

Alaa vaivaa työvoimapula. Silti osassa hoivakodeista henkilöstöresurssit on saatu kohdilleen. Yksiköihin, joissa riesana on jatkuva henkilökunnan alimitoitus, on myös vaikea saada uutta henkilökuntaa. Jos työnantajamaine on huono ja yksikön ongelmat alan ammattilaisten tiedossa, hakeudutaan sinne missä asiat ovat paremmin.

Espoo valvoo hoivakotien toimintaa. Valvontaryhmään kuuluu kuusi henkilöä, jotka kävivät hoivakodeissa viime vuonna reilut 150 kertaa. Ennalta sovittujen käyntien lisäksi valvojat tekevät myös yllätyskäyntejä.

Kaupunki voi rangaista sopimusrikkomuksista määräämällä sakkoja. Kaupunki voi myös lakata ohjaamasta asiakkaita hoivakotiin, jossa puutteita ei ole saatu ratkaistua.

Nyt Espoo pohtii valvonnan kiristämistä. Sosiaali- ja terveyslautakunta pitää kuluvan viikon perjantaina ylimääräisen kokouksen, jossa käydään läpi hoivapalveluiden valvontaa.

Valvonnan lisäksi Espoossa pohditaan kilpailutuksen kriteerejä. Halpa hinta kun ei takaa hyvää palvelua.

Espoon hoiva-asumisen ostopalvelusopimus päättyy kuluvan vuoden lopussa. Espoon vanhusten palvelujen johtaja Matti Lyytikäinen kertoi Länsiväylälle (LV 2.–3.2), että jatkossa asiakkaat ja omaiset voivat valita itse hoivakodin. Toivottavasti se kannustaa hoivayrittäjiä parempaan laatuun.

Johanna Halava

Johanna Halava

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet