Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Espoo-puolueen koko pieneni

(PÄÄKIRJOITUS) Uudellamaalla oli uusjaossa paljon ääniä, kun edellisissä vaaleissa muualtakin vaalipiiristä Espooseen ääniä imuroineista muiden muassa Alexander Stubb, Timo Soini ja Carl Haglund eivät olleet enää ehdolla. Neljä vuotta sitten eduskuntaan valittiin 16 espoolaiskansanedustajaa. Nyt ”Espoo-puolue” pienenee 12 kansanedustajaan, ja myös kasvoja vaihtuu.

Suurin myllerrys käy vihreissä. Kolme kautta eduskunnassa istuneet Jyrki Kasvi ja Johanna Karimäki eivät onnistuneet uusimaan valtakirjaansa. Vihreät nousi kuitenkin kokoomuksen jälkeen Espoon toiseksi suosituimmaksi puolueeksi, ja eduskunnassa istuu jatkossa neljä espoolaisvihreätä. Inka Hopsu, Noora Koponen, Saara Hyrkkö ja Tiina Elo ovat kaikki kansanedustajina ensikertalaisia.

Muiden puolueiden uudelleenvalintaa hakeneista espoolaisehdokkaista vain sinisten Simon Elo ja perussuomalaiset kokoomukseen vaihtanut Veera Ruoho eivät onnistuneet uusimaan paikkaansa.

Uudenmaan ääniharava tuli jälleen Espoosta, kun kokoomuksen Elina Lepomäki kolminkertaisti äänimääränsä ja keräsi yli 19 000 äänen potin. Lepomäki keräsi Vantaaltakin yli 2 500 ääntä, mutta muuten vantaalaiset osasivat tällä kertaa vetää kotiinpäin. Neljä vuotta sitten Timo Soini ja Alexander Stubb olivat Vantaallakin toiseksi ja kolmanneksi eniten äänestettyjä ja haalivat sieltä yhdessä yli 10 000 ääntä Espooseen. Nyt ”Vantaa-puolue” tuplasi kansanedustajamääränsä kuuteen, ja kaupungin kolme äänestetyintä ehdokasta olivat vantaalaisia.

Vaalituloksen selvittyä on hallitusneuvottelujen vuoro. Ennen kuin mahdollisten espoolaisministerien nimet ovat tiedossa, ovat puut ehtineet tehdä lehdet jo hyvän aikaa sitten.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet