LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Espoon pitäisi ottaa mallia Helsingistä katupölyn torjumisessa

Klaus Nurmi

Varma kevään merkki tuntuu vuosi toisensa jälkeen olevan valtava katupölyn määrä, joka tukkii hengitystiet ja rasittaa tutkimusten mukaan terveidenkin ihmisten keuhkoja.

Espoo ja monet Suomen muut suuret kaupungit ovat maailman mittakaavassa niin liikennemääriltään kuin asukasluvuiltaankin varsin pieniä. Kuitenkin olemme onnistuneet luomaan tänä keväänä erityisesti Espoossa ilmanlaadun joka vastaa lähinnä Pariisin ja Lontoon kaltaisia tasoja. Osasyynä lienee nastojen järjetön narskuttelu usein toukokuulle saakka ”varmuuden vuoksi”.

Tämä ja katujen pölyisyys yleensäkin aiheuttavat vakavan terveysuhan kaupunkiemme asukkaille.

Katupölyä mittaavat laitteet ovat osoittaneet, että etenkin Espoossa katupölyn torjunta on epäonnistunut.

Huomattavasti suurempi naapuri Helsinki on ainakin havaintojeni mukaan onnistunut vähentämään katupölyä huomattavasti; ovathan indeksit usein muun muassa vilkasliikenteisellä Mäkelänkadulla asteikolla tyydyttävä jopa ruuhka-aikaan. Samaan aikaan muun muassa Länsiväylän varrella tai Leppävaarassa ollaan oltu asteikolla välttävä tai huono, luvattoman usein jopa erittäin huonolla.

Tästä kärsivät myös lapsemme ja nuoremme, jotka kulkevat paljon katutasolla. Olisi korkea aika laatia suunnitelmat aikaisempaan ja tehokkaampaan katujenpuhdistukseen. Ei ole varaa jäädä odottelemaan sateita, kuten kaupunkitekniikan tuotantopäällikkö Teemu Uusikauppila toivoi taannoisessa Länsiväylässä (LV 6.4.) On vedottu yöpakkasiin. Eikö aamupäivällä vedellä käsitelty katu kuivu yöksi? Tätä jäin ihmettelemään. Ihmisten terveydellä ei tule leikitellä.

Pyydänkin asioista vastaavia tahoja ryhtymään tositoimiin Helsingin tapaan.

Pölyt kuriin

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet