Klaus Nurmi

Lisää polkien tehtyjä matkoja

(PÄÄKIRJOITUS) Espoossa on yli tuhat kilometriä jalankulku- ja pyöräteitä. Varsinkin pyöräily on ketterä ja nopea tapa liikkua kohtuullisen mittaisia matkoja, oli sitten kyse työmatkoista tai ihan vain liikunnasta.

Helsingin seudun liikenteen (HSL) tutkimus viime vuodelta kertoo, että seudun asukkaiden sisäisistä matkoista yhdeksän prosenttia tehtiin pyörällä. Henkilöautojen osuus oli liki 40 prosenttia ja myös kävely ja joukkoliikenne nousivat suosiossa pyöräilyn edelle.

Yhdeksän prosenttia kuulostaa melko vähältä. Espoon kaupunki haluaakin nostaa pyöräillen tehtyjen matkojen osuuden 15 prosenttiin seuraavien viiden vuoden aikana.

Tavoite on kova ja se vaatii tietenkin, että pyöräilyväylät ovat kunnollisia ja niiden verkosto on riittävän laaja. Muutoin ratinvääntäjien houkuttelu fillarin selkään jää turhaksi toiveeksi. Vuonna 2012 keskeiset lautakunnat linjasivat, että Espooseen pitää laatia kokonaisvaltainen pyöräilyn edistämisohjelma. Pyöräilyä haluttiin muun muassa vahvistaa yhtenä matkaketjun osana kaupunkiliikenteen tukeutuessa yhä enemmän raiteisiin.

Kaupunkipyörien suosio muutaman viime vuoden aikana on osoittanut, että satulaan hypätään ja sarviin tartutaan kun se on helppoa ja poljettavana on esimerkiksi kotimatka metroasemalta.

Hyvät asiat ovat usein kiinni yksityiskohdista. Kuten siitä, miten korkeita reunakivet ovat suojatien kohdalla. Länsiväylä kertoi viikko sitten, että Espoo on alkanut rakentaa töyssyttömiä suojateitä pyöräilijöille (LV 8.5. 2019).

Suojatien reunassa on kävelijöiden puolella matalahko reunakivi, mutta muuten kivet on upotettu tien tasoon eikä pyöräilijöiden puolella ole töyssyä. Näitä ratkaisuja on muun muassa Piispansillan ja Kala-Maijan risteyksessä Matinkylässä sekä Espoonväylän suojateillä Kehä III:n rampeilla.

Mukavia pyöräilyreittejä on Espoossa useita. Rantaraitti on yksi parhaista ja sopivia väyliä löytyy myös muun muassa Nuuksiosta ja Pirttimäestä ja Keskuspuistosta.

Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet