LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Urheilukenttä tuhoaisi puistoalueen Tontunmäessä

Espoon kaupunki on suunnitellut urheilukenttää Tontunmäkeen.

Sirpa Repo

Espoo haluaa tukea jalkapallon ja jääkiekon harrastajia rakentamalla jälleen uuden kentän, nyt Tontunmäkeen. Kaupunkitekniikan keskuksen tiedote asiasta on päivätty 11. huhtikuuta, ja suunnitelmaluonnokselle annettavan palautteen takaraja oli 21. toukokuuta.

Kentän tieltä hävitettäisiin vanha maisema, koko puistoalue puineen. Kentän ilmoitetaan palvelevan lähitienoon kouluja, mutta tarjoavan myös ”lisäkapasiteettia” Tapiolan urheilupuistoon.

Miten kaupungin kaavoitus voi sallia sen, että kaikille avoimia, vanhoja puistoalueita suunnitellaan tuhottaviksi vain jalkapallon tai jääkiekon harrastajia palvelevan hankkeen tieltä? Tämäkö on Espoon näkemyksen mukaan asuin- ja luontoympäristöä suojelevaa kehitystoimintaa? Eikö urheilupuistosta, jossa kenttämelu ei kiusaa asutusta, löydy tilaa tällekin kentälle?

Eihän näiden pelien pelaaminen ole hiljaista toimintaa: kenttä halutaan sijoittaa idylliselle asuinalueelle muutaman kymmenen metrin päähän kodeista. Puistosuunnitelmaan merkityt ”suojaistutukset” lähimpien asuintalojen ja kentän välillä eivät vuosiin tarjoa edes näkösuojaa eivätkä tietenkään suojaa koteja ympärivuotiselta ja jopa yli puolet vuorokaudesta jatkuvalta kenttämelulta. Nelimetristen aitojen järeät valonheittimet yltävät myös kotien ikkunoihin. Autoliikenne lisääntyisi asuinkaduilla, ja pysäköinti ahtaalla omakoti- ja rivitaloalueella tuottaisi ongelmia.

Tarjotaanko lisäkapasiteettia peliseuroille hävittämällä vanhan asuinalueen ainutlaatuinen luonnonläheisyys?

Kasvavan Espoon pitäisi verovaroilla keskittyä esimerkiksi kansanterveyttä edistävien uimahalliensa ja kuntosaliensa rakennustöihin ja parantamiseen. Niiden käyttäjiä ovat kaikki kaupunkilaiset, iästä, kunnosta ja sukupuolesta riippumatta, eivätkä ne turmele jo rakennettua asuinympäristöä.

Soila Lehtonen

Tontunmäki

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet