LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Säilytetään edes Kaupinkallio

Kuljetuspalveluun pitäisi voida luottaa, kirjoittaja toteaa.

Arkisto/Toni Forssell

Maaliskuun lopulla yleisölle esiteltyä Kulttuuriaukion suunnittelukilpailun voittajaa Uusikuuta seurasi hyytävä hiljaisuus.

Kilpailuun oli sisällytetty myös Kaupinkallio, jonka laelle nyt on suunnitteilla kaksi korkeaa kerrostaloa. Niiden rakentaminen tuhoaisi sen pienen metsäpahasen, joka vielä on jäljellä Tapiolan ydinkeskustassa.

Sitä metsää ja kalliota käyttävät lapset, koiranulkoiluttajat ja se palvelee kahden siihen rajoittuvan senioritalon 70 asunnossa asuvien asukkaiden maisemallisia sekä ulkoilutarpeita. Asukkaista yli 20 on täyttänyt jo 90 ikävuotta ja liikkuu huonosti, joten rollaattorilla ulkoilemaan matkustaminen jollakin liikennevälineellä ei onnistu.

Esitetyissä luonnoksissa näille taloille ei ole piirretty kulkuyhteyttä, jota pitkin rakennusaikainen raskas ralli, muuttoautot, pelastuslaitoksen painavat ajoneuvot, kookkaat jäteautot ja ambulanssit voisivat käyttää.

Lisäksi kallioon louhittava infrastruktuuri teineen, vesijohtoineen ja parkkihalleineen tulee kalliiksi ja saa viime vuosien räjäytysten piinaamien asukkaiden hermot katkeamispisteeseen ja tuhoaa jo olemassa olevien talojen rakenteet.

Kallion laelle rakentamisen perusteena on käytetty jotakin arkkitehti Aarne Ervin vanhaa luonnosta.

Kaupinkalliolla kulkeneet ovat havainneet, että alue on sangen jyrkkä ja sen lie Ervikin huomannut, että tien nousukulmasta tulisi vaikea – pitäisihän lyhyellä matkalla nousta viisikerroksisen talon korkeuden verran. Varsinkin talviliukkailla autoilemisessa olisi haastetta kerrakseen.

Kallion laelle rakennettavat talot estävät auringonvalon pääsyn sekä jo kadun varressa oleviin rakennuksiin että tuleviin taloihin. Kaikkien tontit ovat kovin pieniä, joten kallio toimii niiden pihamaana.

Lapsiperheitä on turha kosiskella, mikäli tarjolla ulkoiluun on ainoastaan sadan neliön piha, jossa on keinulauta sekä hiekkalaatikko.

Leena Palosaari

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet