Mikko HeinoKirjoittaja on Helsingin Uutisten, Länsiväylän ja Vantaan Sanomien päätoimittaja.

Aikamatka vuoteen 1980

(PÄÄKIRJOITUS) Tämä joukkue ei ole riittävän lahjakas voittamaan pelkällä lahjakkuudella. Ei, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen ei puhunut näin kultaleijonilleen. Suunnilleen näin sanoi omilleen valmentaja Herb Brooks Yhdysvaltain joukkueen valmistautuessa neljä vuosikymmentä sitten Lake Placidin olympiajääkiekkoon.

Leijonien MM-kultaa verrattiin tuoreeltaan Yhdysvaltain olympiavoittoon vuonna 1980. Yliopistopelaajista koottu joukkue voitti Neuvostoliiton ja lopulta olympiakultaa. Syntyi Miracle on Ice, ihme jäällä.

Brooks piti ennen Neuvostoliitto-ottelua puheen, joka on jäänyt urheiluhistoriaan.”Suuret hetket syntyvät suuresta tilaisuudesta, ja se teillä on täällä tänä iltana, pojat. Sen te olette ansainneet täällä tänä iltana. Yksi peli; jos me pelaisimme heitä vastaan kymmenen kertaa, he saattaisivat voittaa yhdeksän. Mutta ei tänä iltana. Ei tätä peliä.”

Brooksin puheen olisi voinut siirtää suoraan tähän päivään ennalta tuomittuina MM-turnaukseen lähteneiden Leijonien pukukoppiin. Tiedossa ei ole, mitä Jukka Jalonen on ennen turnausta ja sen aikana pukukopissa puhunut, mutta mitä tahansa se on ollutkaan, niin se on toiminut. Jalosta puhujaksi välittävän firman tilauskirjat alkoivat täyttyä heti mestaruuden varmistuttua – ja syystä.

Suomella oli myös sivuosa Brooksin vähemmän julkisuutta saaneessa puheessa. Yhdysvaltain olympiakulta vaati vielä voittoa Suomesta, ja Leijonat johtivat kahden erän jälkeen 2–1. ”Jos häviätte tämän pelin, viette sen mukana v----n hautoihinne. V…n hautoihinne.” Tämä oli Brooksin ainoa viesti pelaajilleen. Ajan lätkäkulttuuri oli toinen, mutta USA teki päätöserässä kolme maalia ja varmisti olympiakullan.

MM-juhlinnassa on menty edelliskerroista eteenpäin, ja Mörkö-huuman katveessa on syntynyt muitakin ilmiöitä. Maalivahti Kevin Lankisen lukupiiri on herättänyt ihailua ja hämmästystä. Suotta. Tässäkään tapauksessa maailma ei ole joko tai vaan sekä että.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet