Klaus Nurmi

Punkkisyyni tepsii Espoossakin

(PÄÄKIRJOITUS) Jos liikkuu luonnossa, punkkitarkastus kannattaa tehdä päivittäin. Meitä on myös opetettu, että lemmikkienkin turkit kannattaa syynätä huolellisesti. Lisäksi tänä keväänä meille espoolaisille on ensimmäistä kertaa suositeltu rokotetta puutiaisaivotulehdusta vastaan (LV 5.6.).

Suositus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) riskiarviointiin. Se koskee erityisesti Espoon saaristossa ja tietyillä muutamilla saarilla liikkuvia ja myös niitä, jotka liikkuvat luonnossa erityisen pitkään.

Espoo ei kuitenkaan kuulu – ainakaan vielä– riskialueisiin, joiden asukkaille jaettaisiin punkkirokotetta ilmaiseksi. Punkkirokotteeksi sanottu TBE-rokote antaa suojaa puutiaisten levittämää puutiaisaivotulehdusta vastaan. Viime vuonna Espoon saaristosta löytyi kolme TBE-tapausta. Yleisin punkkien levittämistä taudeista on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokoteta.

Rokotetta kannattaa harkita, jos liikkuu alueella, jossa puutiaisaivotulehduksia on ilmennyt yhdestä viiteen tapausta 100 000 asukasta kohti kahtena peräkkäisenä vuonna. Espoossa määrä oli viimeisimmässä laskennassa 1,1 tapausta.

Yksittäisiä TBE-tapauksia on todettu kaupunkiympäristössäkin kuten Tontunmäessä ja Matinkylässä, mutta ne ovat todella jääneet yksittäistapauksiksi. THL:n suositus ei myöskään tarkoita, että jokaisen espoolaisen tulisi rokote ottaa. Sairastumisriski on lopulta hyvin pieni.

Vaikka TBE-virusta kantavia punkkeja on tavattu niin Espoossa kuin Kirkkonummellakin, niistä ei ole tunnistettu selkeää keskittymää. Jos virusta on jollakin saarella, voi viereinen saari olla siitä puhdas. THL etsiikin virusten keskittymiä ja tarkkailee muun muassa pääkaupunkiseutua.

Seuraavassa riskiarvioinnissa ensi vuoden alussa mukana ovat kesän aikana tulleet tartunnat. Kuuma ja kuiva keskikesä voi vähentää puutiaisten aktiivisuutta, mutta ei juuri vähennä niiden määrää. Suojaava vaatetus kannattaakin siksi muistaa, samoin kuin punkkisyyni.

Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet