LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Ratahankkeissa on syytä välttää länsimetron emämokia

Tunnetuin huono päätös oli länsimetron lyhyet laiturit, minkä ansiosta itämetron kapasiteetista kolmasosaa ei voi hyödyntää. Pahinta on, että asian korjaaminen olisi hankalaa ja kallista. Kyseessä on niin sanottu ”emämoka”.

Kaupunkiratojen kohdalla vastaava – onneksi pienempi – virhe oli niiden sijoittaminen kaukoliikenneraiteiden viereen, jolloin siirtyminen saman suuntaisten raiteiden välillä on vaikeaa. Tämä hankaloittaa liikennöintiä häiriötilanteissa, samoin vaihtoja sekä tekee liittymistä yksipuolisia (syy, miksi lentoasemalle ei voi ajaa nopeilla junilla). Tässäkin tilannetta on vaikea korjata kaupunkijunien laitureiden sijainnin takia.Tilannetta voi verrata moottoritiehen: siellä samansuuntaiset nopeat ja hitaat kaistat ovat vierekkäin. Keravan pohjoispuolella uudet lisäraiteet on sijoitettu tällä järkevämmällä tavalla. Sen sijaan Espoon tuleva kaupunkirata on suunniteltu vanhahtavasti.

Kun rakentamista ei ole vielä aloitettu, kannattaisi suunnitelmat oikaista. Itse radan tila ei muutu, vain laitureiden sijainti.

 

Juha P. Korhonen

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet