LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Tukemisen sijaan perheitä ajetaan vaikeuksiin

Vähävaraisia perheitä pitäisi tukea esimerkiksi harrastusmaksuissa, toteaa kirjoittaja.

Nora Hurd

Jatkuvasti saa lukea mediasta, että lasten huostaanotot ovat lisääntyneet ja perheet voivat huonosti. Tämä pitää varmasti paikkansa.

Välillä tulee kuitenkin sellainen olo, että perheet oikein järjestetään sellaiseen tilaan, josta ei ole ulospääsyä ilman apua. Tämä sen sijaan, että yritettäisiin tukea perheitä tarjoamalla apua esimerkiksi harrastuksiin ja osallistumalla seurojen maksuihin, jotta lapsi ei erottuisi ryhmästä.

Eräässä perheessä vanhin veljeksistä joutui lopettamaan jalkapalloharrastuksensa, kun perheellä ei ollut varaa maksaa seuralle kuuluvia maksuja. Seuroissa joutuu esimerkiksi hankkimaan seuran vaatteet, jotka ovat pakollisia jo treeneissä ja tulevissa peleissä. Maksut eivät lopu yhteen kuukauteen, vaan ne ovat jatkuvia. Juuri kun lapsi on päässyt sisään harrastukseen ja tuntee kuuluvansa ryhmään, niin tuki lopetetaan ja näin lapsi joutuu petetyksi.

Äiti on vuosia taistellut saadakseen lapset erotettua huumeympäristöstä. Viranomaisen ajatus näin sivullisen näkökulmasta on mieluummin hajottaa perhe ja näin palauttaa lapsi huumeporukoihin kuin antaa tukea.

Elämä on selviytymistä päivästä toiseen. Kotona ei välttämättä huomata kaiken kiireen keskellä, että lapsi eristäytyy ja hakeutuu mahdollisesti väärään seuraan. Näiden asioiden hoitaminen tulee varmasti kalliimmaksi yhteiskunnalle, kuin jos lapsen mielenterveys ja harrastukset olisi hoidettu asiallisesti ajallaan.

Nuori pitäisi ohjata hakemaan apua ilman häpeää. Nämä asiat pitäisi tuoda esille jo koulussa hyvin varhaisessa vaiheessa.

Äidin oma opiskelu on joutunut koville. Aika ja voimat eivät kerta kaikkiaan riitä jatkuvaan lasten harrastuslaskujen selvittämiseen ja viranomaisten kanssa taistelemiseen.

Vuosia sivusta seurannut mummi

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet