LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Perustoimeentulotuen käsittely on Kelan tehtävä

Erkki J Anttila kuvasi mielipidekirjoituksessaan (LV 21.8.) ystävänsä tilannetta ja kysyi, miksi Espoon sosiaalitoimi kyykyttää sairaita, työhaluisia ja työkykyisiä kuntalaisia?

Vuoden 2017 alusta perustoimeentulotuen käsittely siirtyi Kelan tehtäväksi. Kela arvioi asiakkaan taloudellisen tilanteen toimeentulotukilaskelman perusteella ja katsoo, syntyykö asiakkaalle oikeutta perustoimeentulotukeen. Terveydenhuollon menot kuuluvat perustoimeentulotuessa huomioitaviin menoihin.

Kunnan tehtäviin kuuluu täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen. Jos oikeus terveydenhuollon menoihin on arvioitu Kelassa perustoimeentulotuen päätöksen yhteydessä, ei niihin ole tarkoituksenmukaista myöntää täydentävää toimeentulotukea. Joskus henkilöllä voi olla jokin odottamaton tapahtuma elämässään, johon hän ei ole voinut varautua ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntäminen lääkkeisiin saattaa olla perusteltua.

Lisätietoa perustoimeentulotuesta löytyy Kelan sivulta https://www.kela.fi/toimeentulotuki ja Espoon kaupungin sivulta www.espoo.fi hakusanalla toimeentulotuki. Sivulta löytyy muun muassa Espoossa käytössä oleva Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisen ohje.

Eveliina Cammarano

asiantuntija

Aikuisten sosiaalipalvelut

Espoon kaupunki

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet