Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Enemmän pienempää

(PÄÄKIRJOITUS) Espoossa valmistui viime vuonna selvästi aiempaa enemmän pieniä asuntoja. Länsiväylä kertoi keskiviikkona, että viime vuonna yksiöiden osuus Espoossa valmistuneesta uudistuotannosta oli jo 29 prosenttia. Yksiöiden osuus kasvoi edellisvuodesta kymmenellä prosenttiyksiköllä. Kun mukaan lasketaan vielä kaksiot, niin pienasuntojen osuus nousi 60 prosenttiin.

Luonnollinen selitys yksiöiden ja kaksioiden osuuden kasvulle on ollut rakentamisen keskittyminen länsimetron ja kaupunkiradan varrelle.

Vantaalla on jo havahduttu pienasuntojen osuuden kasvuun. Esimerkiksi vuonna 2016 Vantaalla valmistuneista uusista asunnoista 73 prosenttia oli joko yksiöitä tai kaksioita. Vuosi sitten Vantaan Sanomat kertoi, että paljon julkisessa keskustelussa esillä olleella Kivistön alueella kaikista valmistuneista asunnoista peräti 79 prosenttia oli yksiöitä tai kaksioita. Samaan aikaan myös asuntojen neliökoko on pienentynyt.

Vantaa päätyikin rajoittamaan yksiöiden määrää uudiskohteissa. Rakennusfirmat haluavat luonnollisesti rakentaa asuntoja, jotka käyvät kaupaksi kodin-ostajille, asuntosijoittajille ja edelleen vuokralaisille. Kaupunki on puolestaan huolissaan uusien asuinalueiden väestö- ja palvelurakenteesta. Pienasuntojen ja samalla asuntosijoittajien suuri osuus voi vaikuttaa siihen, että uudesta asuinalueesta voi tulla jossain määrin ”läpikulkupaikka”, johon ei asetuta pysyvämmin. Tällöin ei alueelle myöskään syntyisi monipuolista palvelurakennetta.

Espoossa pienasuntojen osuuden kasvu ei vielä huoleta kaupunkia eikä eri asuntotyyppien rajoituksiin ole nähty tarvetta, koska merkittävä osa viime aikojen uudistuotannosta on noussut jo olemassa oleville asuinalueille valmiiden palvelujen ääreen. Tilanne voi olla toinen Finnooseen rakentuvan uuden 17 000 ihmisen kaupunginosan kohdalla, kuten Espoon kaupungin asuntopäällikkö arvioi Länsiväylässä tällä viikolla.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet