Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Apu ei tule liian aikaisin

(PÄÄKIRJOITUS) Sotaveteraanien mahdollisuudet asua mahdollisimman pitkään kotona paranevat marraskuun alussa. Tuolloin voimaan tuleva lakimuutos velvoittaa kunnat järjestämään kaikki veteraanien kotona asumista tukevat palvelut. Näitä ovat muun muassa hoiva-, ateria- ja siivouspalvelut sekä esimerkiksi asiointiapu ja virkistystoiminta.

Kunnat laskuttavat palvelujen kustannukset edelleen Valtiokonttorilta. Aiemmin veteraanit ovat saaneet vuosittain palvelujen hankkimiseksi henkilökohtaisen määrärahan, jonka käytännöt ovat vaihdelleet kunnittain.

Yhtään liian aikaisin lakimuutos ei tule voimaan. Sotiemme veteraaneja on elossa runsaat 8 000, ja heidän keski-ikänsä on lähes 95 vuotta. Veteraaniliitot ovat laskeneet, että viimeiseen iltahuutoon lähtee joka päivä keskimäärin seitsemän veteraania eli heidän määränsä pienenee vuosittain 2 500:lla.

Talvisodan syttymisestä tulee tänä syksynä kuluneeksi 80 vuotta. Pari viikkoa sitten puolestaan muisteltiin 75 vuoden takaista aseiden vaikenemista jatkosodan päätteeksi.

Espoolaiset sotaveteraanit saivat ensimmäisten joukossa oman yhdistyksensä vuonna 1959, ja yhdistyksen 60-vuotisjuhlia vietettiin maanantaina Espoon kulttuurikeskuksessa. Yhdistyksen nykyisessä jäsenistössä on jäljellä parisensataa rintamalla sotilaana tai muissa tehtävissä palvellutta.

Espoolaisveteraanit ovat siirtäneet perinnettä sotaa kokemattomille sukupolville, mutta aina se ei ole ollut helppoa. Yhdistyksen alkutaipaleella 1960- ja 1970-luvuilla ilmapiiri maassa oli toinen. ”Silloin poliittisina vuosina ei moni suomalainen tiennyt mitä puhui”, yhdistyksen kunniapuheenjohtaja Eino Luostarinen, 93, pahoitteli viikonvaihteen Länsiväylässä. Samaa aihetta sivusi myös maanantain tilaisuuden juhlapuhuja kenraali Jaakko Valtanen – puolustusvoimain komentajista viimeinen sodan käynyt.

Espoon sotaveteraanit saivat aiemmin syyskuussa myös oman 60-vuotishistoriikkinsa. Iltahuuto-teos jää lajissaan viimeiseksi.

Mikko Heino

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet