LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Miksi autoilijoita kiusataan talvinopeusrajoituksilla?

Talvinopeusrajoitukset ovat taas tulleet voimaan.

Juha Poutanen

Suomessa talvinopeusrajoitukset tulivat taas voimaan. Minkä takia talvirajoituksia oikein käytetään Suomessa? Onko niin, että suomalaiset autoilijat ovat huonompia kuin ruotsalaiset tai norjalaiset autoilijat, jonka takia suomalaisia autoilijoita pitää ”rangaista” talvinopeusrajoituksilla?

Ruotsissa ja Norjassa ei talvirajoituksia käytetä ja nopeusrajoitusten taso Ruotsissa on koko vuoden jotakuinkin sama kuin Suomessa kesällä – siis Ruotsin maanteillä 80, 90, 100, 110 tai 120 kilometriä tunnissa.

Totta kai onnettomuudet ja teiden kuluminen saadaan nollaan, jos kielletään koko autoilu. Tähän päätelmään ei tarvita mitään tutkimuksia.

Minusta Suomessa pitää luopua koko talvinopeusjärjestelmästä, ja luottaa autoilijaan kuten luotetaan Ruotsissakin.

Kyllä autoilijan tulee osata suhteuttaa ajonopeutensa kelin mukaan ilman turhia rajoituksia ja kieltoja. Sitä paitsi Suomessa on talvisin valtaosin hyvä ajokeli, jopa kesäolosuhteita vastaava. Tällaisissa olosuhteissa talvirajoitus tuntuu kiusanteolta. Lisäksi alennetut talvirajoitukset maksavat yhteiskuntataloudellisina kustannuksina satoja miljoonia euroja pidentyneinä matka-aikoina.

Esa Sairio

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet