LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Olen tyttö, ja siitä syystä huippu-urheilua koskevat unelmani tyrmätään

Olet varmaan kuullut maailman nopeimmasta miehestä Usain Boltista, mutta tiedätkö, kuka on maailman nopein nainen? Tai kenties kuka on maailman paras naisjalkapalloilija tai -koripalloilija? Osaatko nimetä maailman menestyneimpiä naisurheilijoita? Olen melko varma, että et.

Mielestäni naisten urheilua ei arvosteta tarpeeksi. Naisurheilua tuodaan liian vähän esiin, minkä takia naisurheilua ei tunneta ja esimerkiksi naisten otteluiden katsomot jäävät usein tyhjiksi. Tasa-arvo on edistynyt monella elämän alueella, mutta tänä päivänä sukupuoli yhä tuhoaa monen tytön ja naisen haaveen urheilijan ammatista.

Yksi suuri nais- ja miesurheilijoita erottava asia on palkkaus, koska tyypillisesti miesurheilijoiden palkat ovat naisurheilijoiden palkkoja huomattavasti suuremmat. Miesurheilija pystyy elättämään perheensä urheilulla, mutta huippumenestynyt nainen joutuu jopa maksamaan urheilusta.

Palkkauksen puutteet estävät myös naisia kehittymästä urheilijana, sillä ei ole mahdollista päästä maailman huipulle, jos joutuu urheilun ohessa käymään töissä.

Median pitäisi ottaa isommin esille naisurheilua. Miesurheilu on tällä hetkellä paremmin palkattua, koska katsojamäärät ovat suuremmat ja seurat saavat miesurheilusta enemmän tuloja. Jos samanlainen innostus saataisiin synnytettyä naisurheiluun, katsojia tulisi enemmän ja naisurheilun palkkataso nousisi ja voisi houkutella rahakkaampia sponsoreita tukemaan naisurheilua. Myös maajoukkueiden miesurheilijoille maksetaan enemmän palkkiota kuin naisille. Tasa-arvon nimissä naisurheilun arvostus pitäisi saada nousuun.

Lapsilta kysytään usein, mikä sinusta tulee isona. Minulle on aina ollut selvää, että haluan olla huippu-urheilija. Kun nykyään kerron unelmastani, yleisin vastaus on, ettei se tule toteutumaan, koska olen tyttö. Minua kehotetaan keskittymään kouluun ja hankkimaan hyvä ammatti, josta saa rahaa, ja pitämään urheilu kivana harrastuksena. Toisaalta meitä nuoria kehotetaan seuraamaan unelmiamme, ja minun unelmani on olla ammattiurheilija. Haluaisin meille tytöille samanlaiset mahdollisuudet kuin pojilla seurata sydäntämme, mutta onko se vain turha haave, kun unelmani tyrmätään pelkän sukupuoleni takia. Mies tai nainen, eikö sen nykypäivänä pitäisi olla sama asia?

Martta Suotula,

14 vuotta, Espoo

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet