LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Ottakaa metroon oppia Tokiosta – busseja kulkee metrosta huolimatta ja automatisointikin on onnistunut

Tokiossa käydessäni syntyi hieman perspektiiviä metrojärjestelmään.

Käyttäjä- ja linjamäärät ovat toki eri mittakaavassa kuin pääkaupunkiseutumme metrossa. Tämän vuoksi asemalaiturit ja junat ovat pitkiä. Junat kulkivat tiheästi käytännössä kaikkina aikoina.

Eri metrolinjat (9 kpl) sekä käytettävä kalusto ovat eri aikakausilta (vanhimmat rataosat 1920-luvulta), mutta siitä huolimatta on pystytty toteuttamaan automaattiset laituriportit lähes kaikille asemille. Sekään ei ole ollut ongelma, että joillakin asemilla portteja ei edelleenkään ole käytössä.

Aluksi oli hieman hämmentävää, kun metrolinjoja operoi kaksi eri yhtiötä (ja muita kaupunkialueen eri junayhteyksiä ainakin 3 eri yhtiötä). Ehkä juuri tämän vuoksi matkojen hinnoittelu perustuu pelkästään kuljettuun etäisyyteen, mitään vyöhykkeitä ei ole käytössä. Matka rekisteröidään älykorttia näyttämällä sisäänmenoportilla ja hinta muodostuu, kun korttia näyttää ulosmenoportilla. Maksat siitä mitä käytät eikä tarvita mitään poliittista vääntöä vyöhykerajoista ja homma toimii useiden yhtiöiden verkostossa.

Kyseinen älykortti on itse asiassa yleinen rahan latauskortti, jolla matkoja voi maksaa niin metrossa, busseissa kuin junissakin (riippumatta operaattorista). Älykortin vaihtoehtona on ostaa automaatista matkan pituuden mukaisia kertalippuja.

Vaikka metro onkin tärkein liikkumisväline, se ei silti ole korvannut täysin bussiliikennettä. Käytössä on edelleen paljon bussilinjoja, joilla pääsee myös liikkumaan metron ”vaikutusalueella”. Bussimatka keskustan alueella oli kiinteän hintainen (matkan pituudesta riippumaton).

Eli oppina tästä: metrojen automatisointia (laituriportit) on mahdollista tehdä, vaikka kalusto ja radat ovat eri aikakausilta, matkojen hinnoittelu kuljetun etäisyyden mukaan on toteutettavissa älykortilla ja bussiliikenne täydentää metroa.

Jarkko Lahtinen

Espoo

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet