LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Vähemmän sokeria päiväkotiruokiin

Päiväkotien välipaloissa on monesti paljon sokeria, toteaa kirjoittaja.

Johanna Erjonsalo

Espoo vähentää punaisen lihan, maidon ja ylipäänsä lihatuotteiden tarjontaa ruokaloissaan (LV 29.1.). Valtuustoaloitteen tekijän Saara Hyrkön perusteluna oli ”Meillä ei ole valtaa päättää, mitä ihmiset kotonaan syövät, eikä pidäkään olla. Mutta meidän päätösvallassamme on, millaiseen ruokaan totutamme lapset päiväkodeissa ja kouluissa.” Kannatan päätöstä, sillä juuri tällaisilla päätöksillä voidaan muuttaa syömistottumuksiamme. Haluaisin kuitenkin kiinnittää huomiota toiseen muutostarpeeseen pienten lasten ruokailussa – sokeriin.

Suurin osa suomalaisista syö sokeria yli suositusten, joka on korkeintaan 10–12 prosenttia päivittäisestä energiatarpeesta, käytännössä aikuisilla 40–50 grammaa per päivä. Päiväkoti-ikäisillä tämä tarkoittaa noin 30 grammaa päivää kohti. Kun katsoo päiväkotien ruokalistojen välipalatarjontaa vaikkapa 27.–31. tammikuuta, voi päivittäisen sokerikiintiön arvioida täyttyvän jo päiväkotipäivän aikana. Esimerkiksi maanantain kaakaomukillisesta tulee jo yli kaksi kolmasosaa päivän sokerisuosituksesta. Seuraavina päivinä välipaloilla oli tarjolla vadelmakiisseli, ohukaiset, mustikkavaniljasmoothie, hedelmätarjotin. Toki usein myös pehmeää leipää ja tuorepalaa.

Ymmärrän myös, että ruoat pyritään tekemään vähäsokerisiksi ja mahdollisimman terveellisiksi suositusten mukaan. Mutta uskallan epäillä, että lapsille kotona päiväkotipäivän jälkeen tai viikonloppuisin tarjottaisiin esimerkiksi sokeritonta kiisseliä, ohukaisia sokerittomalla hedelmäsoseella tai sokeroimatonta rahkaa. Jos lapsi oppii päiväkodissa tykkäämään tietyistä herkkuruoista tai esimerkiksi kaakaosta, osaa hän sitä pyytää kotonakin. Näkisin, että totuttamalla lapset syömään terveellisesti, sokeroimatonta tai kasvispainotteista ruokaa, meillä olisi suuremmat mahdollisuudet muuttaa tulevien sukupolvien terveyttä ja vähentää ruokailun ilmastovaikutuksia.

Terveys- ja ilmastoisä

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet