LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Datakeskukset voisivat tuottaa kymmeniä prosentteja pääkaupunkiseudun lämmöstä

Taina Kurki-Suonio kritisoi datakeskuksia kaukolämmön lähteenä, koska ne kuluttavat runsaasti sähköä (LV 1.–2.2.). On totta, että yhdistetyn sähkön ja lämmön tuotannon hyvä hyötysuhde on ollut Suomen ylpeys. Nyt on aika siirtyä sen jälkeiseen aikaan, koska lämpöä ja sähköä on syytä tuottaa mahdollisimman paljon ilman polttamista. Siihen perinteinen malli ei taivu.

Yhtälö näytti epävarmalta vielä viisi vuotta sitten, kun ajoin kivihiilen kieltolakia Sipilän hallituksen ohjelmaan. Lämpöpumpputekniikka on kuitenkin kehittynyt nopeasti. Lämpöpumpuilla napataan käyttöön hyvällä hyötysuhteella rakennusten, teollisuuden, datakeskusten ja jätevesien hukkalämmöt sekä varastoidaan lämpöä vuoden ajan ylikin.

Hukkalämpöjen osuus kaukolämmöstä on jo kolminkertaistunut.

Lämmitys on suurin Suomessa elämisen päästölähde. Hiilestä yli kaksi kolmasosaa palaa pääkaupunkiseudun lämpöä ja sähköä tuottavissa voimaloissa. Energiayhtiöillä on jo suunnitelmat hiilen korvaamiseen ilman biomassan rajua lisäämistä. Helen kertoi sulkevansa suurimman hiilivoimalansa Hanasaaren etuajassa, ja sen tehosta vain yksi neljäsosa korvataan biovoimalalla ja kolme neljäsosaa lämpöpumppuihin perustuvalla uudella tekniikalla.

Moniko olisi 10 vuotta sitten uskonut, että tuulivoimalla tuotetaan Suomessa enemmän sähköä kuin kivihiilellä tai maakaasulla? Tai että tuulivoimaa rakennetaan ennätystahtia ilman valtion tukia? Suomen sähköntuotannosta 82 prosenttia oli viime vuonna jo muuta kuin fossiilista tai turvetta.

Yhteiskunnan energiakäytön sähköistyminen ei ole ongelma, vaan osa ratkaisua. Jos datakeskuksissa syntyvää oheislämpöä voidaan käyttää järkevällä hyötysuhteella kaukolämpönä, se on järkevää.

Datakeskukset voisivat tuottaa kymmeniä prosentteja pääkaupunkiseudun lämmöstä.

Kai Mykkänen

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet