LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Kaupunki voi vaikuttaa asuntojen hintaan

Espoo suosii mieluummin kerrostalo- kuin pientalorakentamista, toteaa kirjoittaja.

Johanna Halava

Omakotitalossa asuminen on edelleen monen perheen toiveissa, mutta korkeat kustannukset estävät haaveen toteutumisen (LV 8.–9.2.). Osasyynä korkeisiin kustannuksiin ovat kalliit tonttihinnat. Pelkkä tontti maksaa helposti 150 000-200 000 euroa ja asunnon neliöhintaan tulee tästä lisää noin 1 000 euroa per neliö. Tonttimaa on kallista, koska omakotirakentamiseen kaavoitettua tonttimaata on tarjolla vähemmän kuin mitä olisi kysyntää. Eli tämä on osaltaan kaavoituspoliittinen valinta: Espoo suosii mieluummin kerrostalorakentamista. Näin ollen omakotiasumisesta haaveilevat joutuvat usein vain haaveilemaan.

Mutta myös uusien kerrostaloasuntojen hinnat ovat ryöstäytyneet monen ulottumattomiin. Pelkkä tavanomainen kerrostaloasunto maksaa helposti 4 000–6 000 euroa neliöltä. Yhä useammin törmää myös vuokratontteihin, joiden lunastushinta on 800–1 000 euroa per neliö. Nämä vuokratontit eivät ole kaupungin vuokratontteja, vaan yksityisten tonttirahastojen omistamia eli niillä tehdään raakaa bisnestä. Jokaisen kerrostalokerroksen jokainen asunto maksaa siis tuon lunastushinnan eli 16-kerroksisessa talossa lunastettu tontti maksaa tavallaan noin 14 000 euroa per neliö ja vastaavasti 5-kerroksisessa talossa noin 4 500 euroa per neliö. Melko kallista verrattuna omakotitonttiin. Lisäksi tontin lunastuksesta joutuu maksamaan 4 prosentin varainsiirtoveron. Ja lähes poikkeuksetta autopaikat myydään nykyisin erillisinä osakkeina 10 000–25 000 euroa per kappale. Kyllä kerrostaloasunnollekin lopulta kertyy hintaa, kokonaishinta vain hajautetaan pienempiin osiin ja on vaikeammin ostajan hahmotettavissa.

Kalliit hankintahinnat ajavat ihmisiä vuokra-asumiseen (jota kaupunki tai Kela tarvittaessa tukee toisin kuin omistusasumista). Monikaan ei tule ajatelleeksi, että joku ne vuokra-asunnotkin omistaa ja on hankkinut ne kalliilla hinnalla – ja haluaa hankintahinnan päälle sijoitukselleen vielä tuottoakin. Rakentamisen kalleus heijastuu siis suoraan vuokralla asumiseenkin.

Ratkaisu tähän kierteeseen on tarjota enemmän tontteja rakentamiseen ja orastavaan vuokratonttikeinotteluun puuttuminen. Lisäksi itse rakentamiseen liittyvää säätelyä keventämällä voisi rakennusalan toimijoiden mukaan tuottaa edullisempia asuntoja. Eli edullisemman asumisen mahdollistamisessa kaupungilla on merkittävä rooli.

Jarkko Lahtinen

Espoo

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet