Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Hyppy suoraan syvään päähään

Kouluissa on tällä viikolla aloitettu etätyöskentelyn harjoittelu, ja uudessa tilanteessa onkin jouduttu hyppäämään suoraan syvään päähän.

Eri puolilta pääkaupunkiseutua tulleet viestit sekä sosiaalisen median päivitykset kertovat, että poikkeustilanteessa kotikoulunkäynti on lähtenyt liikkeelle vaihtelevasti.

 

Onnekkaimpia ovat olleet ne oppilaat, joiden luokat ovat päässeet etänäkin heti kiinni säännölliseen päivärytmiin. Kotikoulupäiville on määritetty selkeä kesto, ja yhteydenpito opettajan ja oppilaiden välillä on luontevaa eri viestikanavissa. Päivä käynnistetään ja myös päätetään yhdessä videopalaverissa, jolloin käydään läpi päivän tehdyt koulutyöt. Eräskin kuudesluokkalainen kertoi osallistuneensa yhden koulupäivän aikana kolmeen videopalaveriin!

 

Toisenlaisiakin tarinoita ensimmäisestä etäviikosta on kuulunut. Janan toisessa päässä koululaisille on kerralla lätkäisty viikon tehtävät eri oppiaineista ja luvattu uudet tehtävät seuraavan viikon alussa.

Osa menee käynnistysvaikeuksien piikkiin, mutta yksin ei varsinkaan pienempiä lapsia saa tehtäviensä kanssa jättää. Osa vanhemmista on yhä fyysisesti työpaikoillaan, ja etätöitä tekevätkään eivät pysty koko ajan auttamaan lapsia koulutehtävissä.

Heikoimmilla ovat nyt ne, joille koulu on ollut se säännöllisin paikka elämässä. Jos koti ei tarjoa rauhallista opiskelu- ja elinympäristöä, niin koulupudokkuuden uhka kasvaa etätyön jatkuessa pitkään.

Espoossakin on edelleen myös lapsia ja nuoria, joille kouluruoka on voinut olla päivän ainoa lämmin ateria. Tätä kirjoitettaessa Espoon kaupunki valmistautui järjestämään mahdollisuuden kouluruokailuun etäopetuksessa oleville.

 

Nyt mustien pilvien pieni hopeareunus on se, että arjen taas joskus koittaessa sekä kouluissa että työpaikoilla on opittu uusia toimintatapoja ja erottamaan turha tärkeästä.

 

Mikko Heino

vastaava päätoimittaja

[email protected]

Mikko Heino

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet