LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Yhden luukun periaate TE-keskuksiin

Markku J. Kekäläinen peräänkuuluttaa työttömyyskortistojen tyhjentämiseksi pehmeitä keinoja pakkokeinojen sijaan ja korostaa kouluttautumisen merkitystä (LV 29.2.-1.3.). Vähintäänkin kaikki hyvät pehmeät keinot tulisi kokeilla ennen kovien harkitsemista. Näin ei ole toimittu ja TE-keskuksissa on osin menty takapakkia.

Työttömyyden vähentämisestä on puhuttu niin paljon, että oletin TE-keskuksissa olevan jo käytössä niin sanotun yhden luukun periaatteen. Ajattelin uudelleenkouluttautumista tarvitsevan saavan näppärästi yhdestä paikasta esimerkiksi tiedot aikuiskoulutusmahdollisuuksista, opintojen rahoituksesta, opintojen joustoista ja aiempien opintojen hyväksilukemisesta, sekä hakuajoista ja -kriteereistä.

TE-keskuksesta kuitenkin vastattiin, että aiemmin työvoimatoimistoissa oli tällaiset koulutusneuvontapisteet, mutta sitten ne lopetettiin, vaikka kävijämäärät olivat suuret. Tieto on kuulemma nykyään hajallaan ja oppilaitosten hakukriteeritkin muuttuvat jatkuvasti.

Onko kantaväestö unohdettu, kun korostetaan maahanmuuttajien korkeaa työttömyyttä ja perustetaan heille osaamiskeskuksia ja järjestetään kurssitusta? Sen sijaan, että työvoimapalveluita karsitaan, tulisi työttömät edelleen kohdata kasvokkain, koska se aktivoi. Työttömiä tulisi tiedottaa aktiivisesti tarkoituksenmukaisista ja aiempi koulutus huomioiden kevennetyistä kouluttautumismahdollisuuksista töihin, joissa on pulaa tekijöistä.

Henna Kajava

1. varavaltuutettu (ps.)

opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan jäsen

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet