LukijaltaTällä palstalla julkaistaan lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Mielipide: Espoon valtuusto saatava digiaikaan päätöksenteossa poikkeustilanteiden varalle

Paavo Rantalainen

Panepidemiat tuskin tulevat loppumaan koronaan. Vaarallistenkin epidemioiden aikana kuntien on kyettävä päätöstentekoon, vaikka monikin valtuutettu saattaa itse, tai hänen läheisensä, kuulua riskiryhmään, jolloin fyysisiin kokouksiin osallistuminen olisi vastuutonta ja välinpitämätöntä toisten terveyttä kohtaan. Kuitenkaan etänä valtuuston kokouksiin osallistuminen ei ole Espoon valtuustossa mahdollista. Runsaslukuinen valtuustomme kokousti 23. maaliskuuta ja päätti muiden kuin valtuuston kokousten etämahdollisuudesta.

Poikkeustilanteissa kaikkien luottamushenkilöiden tulisi voida sähköisesti hoitaa tehtäviään, käyttää puheoikeuttaan ja tehdä päätöksiä yleisen edun mukaisesti ja turvallisesti vaarantamatta omaa ja muiden terveyttä. Keinoja kyllä on ja lainsäädäntö on valmis. Kuntalaki (10.4.2015/410) mahdollistaa kunnan pitämään julkisia kokouksia, joita valtuuston kokoukset pääsääntöisesti ovat, myös sähköisesti, kunhan yleisöllä on mahdollisuus seurata toimielimen julkista kokousta myös siltä osin kuin kokoukseen osallistutaan sähköisesti.

Olen pitänyt Espoota Aalto-yliopistoineen edelläkävijänä ja esimerkinnäyttäjänä monessa asiassa. Oletan sen myös huolehtivan, että sähköiseen kokoukseen ja päätöksentekomenettelyyn osallistumiseen tarvittavat tekniset välineet ja yhteydet ovat valtuutetuille käytettävissä tulevaisuuttakin silmällä pitäen. Savumerkeistä digiaikaan!

Veera Ruoho

VTM, Espoon kaupungin-valtuutettu, (kok.)

Lukijalta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet