Älä valita, olet Bosniassa

Heli Koivuniemi

Heli Koivuniemi

Heli Koivuniemi

Heli Koivuniemi

Heli Koivuniemi

Heli Koivuniemi

Kroatian ja Bosnia-Hertsegovinan rajalla opimme, että jos tai kun joku ei onnistu tai viivästyy, on turha valittaa. Pitää ymmärtää, että nyt ollaan Bosniassa.

Bosnia-Hertsegovinassa on kolme presidenttiä, joiden on päästävä yhteisymmärykseen. Vaikka kaksi kannattaisi, yhdellä on veto-oikeus ja hän voi kaataa hankkeen etenemisen.

Virkamiesten palkkoihin menee 65 prosenttia valtion budjetista ja työttömyysprosentti on 45. Työttömät saavat ruokaa humanitaarisilta järjestöiltä ja terveydenhuolto on ilmaista. Myös koulut, yliopistoa lukuunottamatta, ovat ilmaisia. Muslimiperheiden tytöt eivät useinkaan pääse kouluun. Luku- ja kirjoiustaidottomia on neljännes. Ongelmana on nuoremman väestön maastamuutto. Tästä kaikesta huolimatta paikalliset ovat avuliaita ja vieraanvaraisia.

Yk:n ja NATOn joukot näkyvät katukuvassa ja hotellissa. Sodan runtelemasta kaupungista eivät  pommitusten ja laukausten jäljet ole vieläkään kadonneet esimerkiksi talojen seinistä. Ensi vuonna vietetään Sarajevossa laukausten satavuotisjuhlaa ja odotettavissa on, että kaupunki täyttyy muun muassa saksalaisista.

Ongelmana ovat tänäkin päivänä miinat, joiden räjähdyksissä loukkaantuu ihmisiä. Keltaisena loistava Holiday Innin rakennus tuo osalle mieleen sen hetken, kun toimittajat juoksivat hotellista 800 metriä pitkää Sniper Allyksi kutsuttua katua pitkin tv- ja radiotaloon. 52 toimittajaa kuoli kolmen piiiritysvuoden aikana.

Turistien kasvava virta nähdään kaupungissa positiivisena. Jugo-nostalgia on virinnyt.Nuorten perustaman Tito-kahvilan ajatuksena on, että ihmiset olisivat yhtä onnellisia kuin Jugoslavian aikana, eivätkä muistelisi enää sotaa.

Hotellin langaton verkko oli tehoton kuvien lataamiseen. Jos haluat vieroittaa perheesi netistä ja McDonaldsin ruuista, täällä se onnistuu. Ensimmäisen McDonaldsin näimme vasta kolmantena päivänä Sarajevossa.

Vuoristossa matkaaminen ei ole heikkohermoisten hommaa, vaikka maisema on satumaisen kaunista, kippuraisilla teillä ja tunneleissa voi tulla huonovointiseksi. Kelioloista, ruuhkista ja tietöistä riippuen ajaminen sujuu joko hitaasti tai erittäin hitaasti. 

Taskuvarkaiden takia eksoottistakin eksoottisemman turkkilaisvaikutteisen vanhan kaupungin kujilla on oltava varuillaan. Edullista ostettavaa riittää käsityön perinteitä kunnioittavassa kaupungissa. Nahkalaukkuja, -vöitä itämaisista kankaista valmistettuja tyynynpäällisiä, huiveja, mattoja, koruja, turkkilaista kahvia, pelti- ja kuparitöitä.

Murealihainen riisiannos šiš cevab on kokeilemisen arvoinen ja maksaa noin 7-9 km (kovertibilnih maraka) eli 3-4 euroa. Bosnian valuuttaa ei kannata vaihtaa kuin paikan päällä, eikä sitä kannata viedä maasta pois. Valuuttaa ei voi muualla vaihtaa takaisin.

Kyrillisiä aakkosia näkyy täällä katukuvassa, toisin kuin Kroatiassa, jossa ne on mustattu.
Vuoristossa maaseutukylien kerrostalot lämmitetään yhä puilla tai ruskohiilillä. Kerrostalojen edustalla tai kyljessä on suurehkoja klapipinoja, joista lämmitystarpeita voi hakea. Savupommein ja kranaatein tuhottuja autioita taloja näkyy siellä täällä vuoristoteiden kyljessä.

Bosnia on ristiriitainen maa. Kornit jättimäiset golf-kenttien mainoslakanat on levitetty köyhien maalaistalojen pihamaalle. Kaupungissa pommeja kylkeensä saaneen, Jugoslavian aikaisen blokkitalon rinnalla kimaltelee peililasinen rakennus. Muslimit ovat liberaaleja, huiveja näkyy katukuvassa, mutta esimerkiksi alkoholi on sallittua. Moskeijoiden rukouskutsut eivät kaiu kaduilla ja moskeijan pihalla temmeltävät lapset äitiensä kanssa, kun isät ovat rukoilemassa. Moskeijat ovat avoinna turisteille.

Kuulumisia lukijamatkalta

Länsiväylän lukijamatkalla nautitaan 22.-27. huhtikuuta keväisen Kroatian ja Bosnia-Hertsegovinan maisemista. Hyvää ruokaa, seuraa ja alueen värikästä historiaa unohtamatta.

Mukana matkassa on Länsiväylän toimittaja Heli Koivuniemi, joka välittää kuvin ja sanoin tuoreita kuulumisia tässä reissublogissa.

Tervetuloa Länsiväylän blogeihin!

Länsiväylä-lehti tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia espoolaisia, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa tiettyyn blogiin.