Tavoitteena hyvinvoiva ihminen

Onko ajanpuute tekosyy?

Kohtaan työssäni valtavasti keskustelua ajanpuutteesta ja sen vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin. Ei ole aikaa liikkua, valmistaa terveellistä ruokaa ja niin edelleen. Onko tämä sinun mielestäsi pätevä syy laiminlyödä itseään, vai voisiko kyse olla kuitenkin enemmän priorisoinnista?

 

Jos mietit päivittäin käymiäsi keskusteluja eri ihmisten kanssa, mitä enimmäkseen kuulet? ”Mitä kuuluu?” Yleisimmät vastaukset lienevät: ”Kiirettä pitää.” tai ”Hirveä stressi.”

 

Finnpanelin tuoreimman tutkimuksen mukaan me suomalaiset käytämme television katsomiseen 178 minuuttia vuorokaudessa! Se on siis paria minuuttia vaille kolme tuntia joka ainoa päivä! Kun tähän lisätään internetissä vietettävä aika, käytetään jo aika suuri osuus valveillaoloajastamme näiden sähkölaitteiden äärellä. Näille medioille ominaista on se, että enimmäkseen tämä aika joko istutaan tai maataan paikallaan. Kaikki tämä tapahtuu samaan aikaan, kun elämän yleinen kiire lisääntyy. Tai näin ihmiset ainakin kokevat. Miten tämä yhtälö on mahdollinen? Vastaus kuuluu, että ei se ole mitenkään mahdollinen. Anteeksi vain toisinajattelijoille, mutta minun päätelmäni mukaan ajanpuute on tekosyy.

 

Viikossa on 168 tuntia. Jos nukutaan keskimäärin 7 tuntia yössä, se vie viikossa 49 tuntia. Jos töihin tai kouluun menee matkoineen keskimäärin 10 tuntia päivässä, viikossa tämä tekee 50 tuntia. Yhteensä on siis käytetty 99 tuntia. Jäljelle jää siis 69 tuntia ”omaa aikaa”. Tämä aika jaetaan sitten niin kuin parhaaksi nähdään. Omansa saavat tietysti perhe ja muut sosiaaliset suhteet, vapaa-ajan harrastukset, kauppareissut, ravintolat ja niin edespäin.

 

Eikö noista 69 tunnista liikenekin esimerkiksi kuusi tuntia liikuntaharrastuksille, jos vain motivaatiota riittää? Neljä kertaa viikossa puolitoista tuntia kuntoilua tekee ihmeitä ihmiselle. Fyysiset ja psyykkiset vaikutukset ovat takuuvarmasti tällaisen uhrauksen arvoisia, tämän voin luvata.

 

Itse aloitin tämän työviikon pelaamalla sulkapalloa veljeni kanssa. Koska emme löytäneet muuten yhteistä aikaa, laitoimme herätyskellot soimaan maanantaiaamuna tuntia normaalia aiemmin. Yhdeksältä oltiinkin jo työvalmiudessa ja viikko oli käynnistynyt hyvin. Se, että voitin erät 3-0 oli toisarvoista. Tärkeämpää oli tehokas hikiliikunta hyvässä seurassa.

 

Kotona luovuimme televisiosta kesällä 2008. Kahden vuoden totaalisen televisiottomuuden jälkeen ja uuteen kotiin muuton myötä moinen aparaatti löytyy taas kotoamme. Katsomme elokuvan kerran tai pari viikossa. Työkiireistä huolimatta aikaa hyvinvoinnista huolehtimiseen tuntuu löytyvän kiitettävästi.

 

Mihin sinun aikasi kuluu?

Erno

Tavoitteena hyvinvoiva ihminen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet