Paikalliset

Oikeusministeriö kiistää vankiloiden hotelliolot

Ylijohtaja Jarmo Littusen mukaan  vankeinhoidon käytännöistä on haluttu antaa kummallinen mielikuva. Vankilat eivät ole viiden tähden hotelleja, vaan karun asiallisia.
– Totuutena on esitetty, että vankila olisi kuin viiden tähden hotelli. Tämä kolmannen käden tieto joidenkuiden vankien lausumista ei mitenkään vastaa todellisuutta. Pääosa suljetuista vankiloistamme on valmistunut 1800-luvulla tai 1900-luvun alkupuolella. Osa on edelleen peruskorjaamatta. Uudempien vankiloiden yleistilaa voisi parhaiten ehkä luonnehtia ilmaisulla karun asiallinen.
Oikeusministeriön mukaan ulkomaalaisia vankeja siirretään kotimaihinsa aktiivisesti.
– Viroon on vastoin tahtoaan siirretty 22 vankia. Pari vankia on näiden lisäksi siirretty Viroon näiden omasta tahdosta. Vankeja siirrettäisiin mielellään enemmänkin, mutta kansainväliset sopimukset ja oma perustuslakimme asettavat tälle rajat. Vangeiltakaan ei voida poistaa muutoksenhakuoikeutta heille määrätyistä tuomioista. Venäjälle vankeja ei voida siirtää, koska Venäjällä ei ole siirrot mahdollistavaa lainsäädäntöä. Suomi on ollut EU-tasolla aktiivinen, jotta siirtoja voitaisiin helpottaa ja lisätä, Littunen toteaa.
Yksi vanki on Littusen mukaan saanut Keravan vankilassa on yhden kuun aikana  palkkaa 2 308,96 euroa. Mutta tämä summa on äärimmäinen poikkeus. Vangit saavat avolaitoksissa tyypillisesti toimintarahaa 1,20 euroa tunnilta. Jos työ tehdään ulkopuolisen lukuun, tuntipalkka on 6,00-7,30 euroa.
– Kyseinen vanki on tiettävästi ajanut vankilan alueella lumenaurauskonetta, ja kuten olemme havainneet, tätä työtä riitti Etelä-Suomessa runsaiksi ylitöiksi asti myös vankilan ulkopuolella. Palkan saadakseen vanki teki kyseisessä kuussa 232 tuntia työtä. Vankityönä auraus tuli olennaisesti halvemmaksi kuin ulkopuolisen urakoitsijan tekemänä, Littunen tähdentää.
Vankiloiden toimintaan on ylijohtaja Littusen aikojen kuluessa kohdistunut monenlaista arvostelua, usein aiheestakin. Uutta on kuitenkin moite siitä, että vangit tekevät työtä ylöspitonsa eteen ja näin pitävät verorahoilla katettavia kuluja kurissa. Vankien työskentelystä tulee säästöjen lisäksi valtiolle tuloja, kun vangit tekevät esimerkiksi rakennus- ja puutöitä. Pääosa vangeista on suljetuissa vankiloissa, joissa ei kannata edes haaveilla avolaitoksissa tyypillisistä noin tuhannen euron kuukausituloista. Kaikille halukkaille ei pystytä tarjoamaan työtä vankiloissa. Alimmillaan vangeille maksettavan käyttörahan suuruus on 15 senttiä tunnilta.

Juttu julkaistiin Länsiväylän nettisivulla 21.2.2011:

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (13)

Kommentit

Menkäähän vaan kaikki

Menkäähän vaan kaikki vankilaan, jotka vankien oloja kadehditte.

Tässä oli kait enemmän

Tässä oli kait enemmän kysymys siitä että monelle ulkomaalaiselle tälläiset olot on lottovoitto esmerkiksi jos verrataan vaikka Romanian elin oloihin.Hieno helma Suomalaiselle kaikki on kauheata.

Joillekin suomalaisille

Joillekin suomalaisille näyttää kauheinta olevan, jos joku ulkomaalainen saa täällä paremmat olot kuin kotimaassaan. Hirveätähän se onkin! Takavuosina noin puolimiljoonaa suomalaista teki saman tempun ja muutti parempiin oloihin Ruotsiin ja muuanne.

Jospa käyttäsit hiukan

Jospa käyttäsit hiukan päätäsi, kyse oli nyt ulkomaalaisista rikollisista eikä yleisesti ulkomaalaisista. uon yleistyksesi olet kyllä ihan itse keksinyt. Itsellesi taitaa olla kauhea ongelma se, että ulkomaalaisille ei haluta antaa jotain erityisasemaa, ei etenkään rikollisille parempia oloja kuin rehellisille suomalaisille.

Mutta menivät töihin eikä

Mutta menivät töihin eikä rikoksia tekemään niinkuin nämä meidän ulkomaalaiset meidän hyvissä vankila oloissa.Ei tainut nyt Juhani ollenkaan lukea mistä oli kysymys.Ettäs puoli miljoona Suomalaista meni Ruotsin vankiloihin.Työnhaku tai vankila siinäpä pieni ero.

Suomessa on paljon

Suomessa on paljon maahanmuuttovastaisuutta riippumatta siitä, mitä maahanmuuttajat tekevät. Ruotsissa suomalaiset tekivät myös rikoksia - emme siinä suhteesssa poikkea muista ihmisistä.

Tottakai on maastamuutto

Tottakai on maastamuutto vastusta kun tyhjentävät meidän sossun ,työntekoa varten eivät ole juuri tulleet vaan lähinnä rikolliseksi ja sossuja että rikollisia rittää jo omasta takaa.

Edellinen puheenvuoro lienee

Edellinen puheenvuoro lienee tyypillisen perussuomalaisten kannattajan eli asenteet ja tiedot ovat niin paljon metsässä ettei niitä viitsi edes kommentoida.

Sopii verrata hotelli

Sopii verrata hotelli nEllivuoresta julkaistuja kuvia ja tämän asian yhteydessä julkaistuja kuvia vankilan olosuhteista. Kuinkahan väärässä ovat nuo jotka vertaavat hotelliin?

Jospa se Ellivuorikin oli

Jospa se Ellivuorikin oli "karun asiallinen" ;)

"Yksi vanki on Littusen

"Yksi vanki on Littusen mukaan saanut Keravan vankilassa on yhden kuun aikana palkkaa 2 308,96 euroa." "Palkan saadakseen vanki teki kyseisessä kuussa 232 tuntia työtä. " 2308,96€/232h=9,95€/h "Vangit saavat avolaitoksissa tyypillisesti toimintarahaa 1,20 euroa tunnilta. Jos työ tehdään ulkopuolisen lukuun, tuntipalkka on 6,00-7,30 euroa." Eh? Olkoonkin, että ylitöitä on joutunut tekmään, ei sekään ole mahdollista kaikille.

Jokainen ei-vankilassa oleva

Jokainen ei-vankilassa oleva lumenauraaja on taatusti saanut täällä Etelässä tehdä isompia tilejä. Kait siitäkin olisi ruikutettu, jos olisi uutisoitu, että joku firma olisi aurannut vankilan alueita ja velottanut siitä moninkertaisesti. 'Veronmaksajat joutuvat maksamaan vankien luksusolot, kun ei meidän kotitietäkään ole aurattu' -tai jotain. Hankkikaa elämä, älkääkä kadehtiko muita. Jos itsellänne menee huonosti, niin ei se ole vankien tai mamujen syytä.

Suomen laki ei salli

Suomen laki ei salli tuollaisia ylityömääriä. Miksi vanki on siitä huolimatta saanut, vankilassa asuessaan, rikkoa lakia? 4kk aikana max 138h tai 250h/v on yleisohjeistus maksimi ylityömäärille.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu