Paikalliset

Hylkeenpoikaset näkevät nälkää Espoon rannoilla

Nälkiintynyt harmaahylkeen poikanen löytyi pääsiäislauantaina Haukilahden venesatamasta.

Anneli Parviainen

Kuluva kevät on tuonut kerta toisensa jälkeen Espoonkin rannoille pieniä, nälkiintyneitä harmaahylkeenpoikasia. Viimeisin tapaus tuli tietoon viime lauantaina, kun Anneli Parviainen löysi Haukilahdesta rantapenkereellä huojuvan, emonsa kadottaneen kuutin.

WWF:n merihyljetyöryhmän puheenjohtaja Antti Halkka kertoo, että ongelma eksyneistä poikasista on syntynyt ainakin osin lämpimän kevään vuoksi.

– Kuutit syntyvät tavallisesti jäälautoille, mutta nyt nuo lautat ovat sulaneet, ja poikaset ovat ajelehtineet erilleen emoistaan, Halkka tietää.

Hänen mukaansa liian lyhyeksi jäänyt imetys on nälkiinnyttänyt kuutit, mikä näkyy eläinten ulkomuodostakin:

– Nahanalainen rasvakerros on hyvin ohut, mikä on ikävää, sillä rasva on turkin tärkein eriste kylmää merivettä vastaan, Halkka sanoo.

Nälkiintyneitä hylkeenpoikasia ei kannata lähestyä, sillä ne voivat olla arvaamattoman aggressiivisia.

– Ei ole harvinaista, että hylkeet purevat. Puremasta voi kehittyä hyljesormi eli traanimyrkytys. Se on tuskallinen infektio, jonka aiheuttaja on todennäköisesti mykoplasma, Halkka kertoo.

Eksyneet hylkeenpoikaset eivät yleensä suostu lainkaan syömään, joskin poikkeuksiakin tästä on. Hylkeitä tuntemattoman on kuitenkin turha heitellä kuutille silakoita tai nakinpätkiä.

– Edes eläintarhoihin pelastetut kuutit eivät aina halua syödä mitään. Silloin ainoa keino on pelastaa hylje pakkoruokinnan avulla, Halkka kertoo.

Hän kehottaa ilmoittamaan rannalla hortoilevista Korkeasaaren villieläinsairaalaan.

Korkeasaaressa on tällä hetkellä hoidettavana neljä luonnonvaraista harmaahyljettä. Näistä kaksi on löytynyt Espoon vesiltä.

– Tänä keväänä havaintoja nälkiintyneistä hylkeistä on tullut yleisöltä enemmän kuin edellisvuonna, laskee eläintenhoitaja Anne Hirvonen Korkeasaaren villieläinsairaalasta.

– Meille kannattaa lähettää ensin kuva löytöhylkeestä, että voimme arvioida, onko ihmisen apu tarpeen.

Hirvosen mukaan eläimet vapautetaan takaisin luontoon, kun ne ovat saaneet riittävän paksun rasvakerroksen.

– Vielä tässä vaiheessa tänä keväänä löydetyt hylkeet ovat sisätiloissa, mutta niiden vapauttamisen aika tulee kyllä, Hirvonen lupaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Ihmetyttää miten näitä

Ihmetyttää miten näitä kuutteja löytyy Espoon rannoilta edelleenkin? Hylje-emo ei hylkää tai kadota poikastaan, joten täytyisi tutkia mitä emoille on tapahtunut? Onko joku kalastaja edellenkin verkkonsa jättänyt kokematta joihin nämä hylje-emot olisivat jääneet surmanloukkuun? Vai tappaako joku muu taho hylkeitä ja poikaset jäävät orvoiksi? Viranomaisten taholta olisi tutkittava onko meressä paljonkin verkkoja vielä lojumassa vai mikä emot tappaa? Onneksi on eläinrakkaita ja valppaita ihmisiä, jotka eivät kulje orvon kuutin ohi auttamatta, suurkiitos heille!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu