Julkkisbloggari epäilee myrkkyä äitiyspakkauslaatikossa – näin asiantuntijat vastaavat

Äitiyspakkaus ei ole Kelan mukaan terveydelle vaarallinen.

Kela


Julkkisbloggari, arkkitehti ja rakennusterveysasiantuntijaksi opiskeleva Maria Nordin on saanut tuoreella blogikirjoituksellaan aikaan melkoisen myrskyn.

Nordin neuvoi eilen Kaksplussan Kotitalouskriisi-nimisessä blogissaan vanhempia olemaan nukuttamatta vastasyntyneitään äitiyspakkauslaatikossa. Suositustaan Nordin perusteli laatikon sisältämällä formaldehydillä.

– Synnytyslaitokselta kotiuduttua, laskin ensimmäisen illan koittaessa vauvan laatikkoon. Kumarruin nuuhkimaan pientä nukkuvaa vauvaa. Ja meinasin pökertyä, Nordin kirjoittaa.

– Laatikko haisi todella voimakkaasti pahville ja painomusteelle. Nyt opiskeltuani rakennusterveysasioita ja kemikaalipäästöjen ominaisuuksia tiedän, että pahvin haju koostuu selluloosakuidun ominaishajusta sekä formaldehydistä.

Kun tuollaista lähtee kirjoittamaan, pitäisi olla kunnon tiedot taustalla.”

Nordin jatkaa kirjoittamalla, että formaldehydi on kemikaali, joka on luokan yksi karsinogeeni.

– Kaikkia ryhmän yksi karsinogeeneja koskee yhtenäinen periaate: niille altistumista on pyrittävä kaikin mahdollisin tavoin välttämään.

Blogikirjoitus on levinnyt sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin ja herättänyt paljon huolta ja kysymyksiä.

– Kirjoituksesta on lähtenyt liikkeellä melkoinen vyöry, toteaa Kelan palveluosaston lakimies Kirsi Kunnas-Leinonen .

Hän vakuuttaa, että Kelassa äitiyspakkauksen tuotteiden hankinnassa tuoteturvallisuus on keskeisellä sijalla.

– Äitiyspakkaukseen tuotteita toimittavat yritykset tekevät Kelan kanssa kirjallisen sopimuksen, jossa ne sitoutuvat tuoteturvallisuuteen. Äitiyspakkauksen tuotteiden ja niiden valmistusmateriaalien tulee olla laadukkaita ja turvallisia käyttää, hän korostaa.

– Tuotteiden tulee täyttää EU:n ja Suomen lainsäädännössä tuotteiden turvallisuudelle asetetut vaatimukset.

Nykyisen äitiyspakkauksen laatikon toimittaja Adara Pakkaus Oy on vakuuttanut Kelalle, että pahvilaatikossa ei ole haitallisia aineita. Esimerkiksi liima-aineena pakkauksessa on yrityksen mukaan käytetty tärkkelystä ja värit ovat vesiliukoisia.

Adara Pakkaus Oy on toimittanut laatikon Kelalle vuodesta 2012 alkaen.

Ensi vuoden äitiyspakkauksen toimittajaksi on julkisen tarjouskilpailun perusteella valittu Stora Enso Packaking Oy. Heidän selvityksensä mukaan formaldehydipitoisuus pakkauksessa on alle 5,0 mg/kg, mikä täyttää turvallisuusstandardien vaatimukset.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastajan Hinni Papposen mukaan formaldehydille ei Euroopan unionin kemikaaliasetuksessa, REACHssa, ole olemassa rajoitusta, joka määrittelisi paljonko sitä saa esineissä olla.

– Suomessa on tekstiilien osalta olemassa formaldehydiä koskeva raja-arvo, joka on matalampi alle 2-vuotiaille tarkoitetuissa tekstiileissä, Papponen kertoo.

– Formaldehydiä koskeva vaaraluokitus on kuitenkin harmonisoitu EU-tasolla ja se on tiukkenemassa.

Tukesin tuoteturvallisuusinsinööri Asta Koivisto huomauttaa, ettei pelkkä haju useinkaan vielä osoita sitä, että tuote on vaarallinen.

Kelassa äitiyspakkauksesta noussut kohu harmittaa.

– Kun tuollaista lähtee kirjoittamaan, pitäisi olla kunnon tiedot taustalla, Kunnas-Leinonen sanoo.

Hänen pelkonaan on, että Nordinin kirjoituksen herättämä epäilys laatikon turvallisuudesta jää elämään.

Käyttäjän Marjaana Varmavuori kuva
Marjaana Varmavuori

Kommentit (9)

Kommentit

Rikostutkinta asiasta olisi paikallaan että saataisiin nämä liikaa vapaa-aikaa omistavat jotenkin kuriin. Maailma viuhuu täynnä somessa kirjoitettua potaskaa.

Anonyymi

Jos kaikki on niin terveellistä, miksi ollaan niin sairaita? Jokaisella on joku allergia. Ihmiset haiseevat, vaikka vettä pitäisi Suomessa riittämään. Minulle on tuttu elämä toisella puolella Suomen Lahtea ja kumma, kun siellä ihmiset eivät haisevat.
Kiitos äidille, joka on huolissa oman lapsen terveydestä ja tuo esille asian, mikä on joillekin totta. Kyllä virheitä sattuu muuallakin tuotannossa, ei ainoastaan sairaalassa, mitä hyväksytään hoitovirheenä.

Totuus

Tavallaan ymmärrettävää.

Itse kun opiskelin hoitoalaa, masennukseen tutustuttuani useimmilla vastaantulijoilla tuntui olevan masennus.

Vähän sama ilmiö.

Kynis

Onko näin, että äitiyspakkaus tulee postissa, siis ennen lapsen syntymää? Varmaan se kannattaa sitten purkaa paketista hyvissä ajoin ennen käyttöä. Kaikki pakkauksethan haisevat jollekin heti avattua. Asian esille tuonut ei varmaan näin ollu tehnyt, muutenhan hän olisi varmaan huomannut hajun ennen kuin laittoi lapsen sinne.

pyörittelen tässä...

Aika hapettomalta tilalta laatikko vaikuttaa, mikäli näin äkkiseltään kuvasta tulkitsee. Huolli ei ole varmaan aivan tuulesta temmattua. Etenkään, mikäli painomustehöyryt oikeasti ovat "hengityshaitta". - Kantsii tsekata pakkausta livenä.

Mauri JO Hirvonen