Puheenaihe

Uimahalli kieltää muslimiasut – keskustelu repesi

Uimahallien käytännöt burkinien sallimisesta eroavat pääkaupunkiseudulla. Vantaalla burkineja ei sallita kun taas Espoossa ja Helsingissä musliminaisille tarkoitettu uima-asu päällä saa uida.

Johanna Erjonsalo

Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) on huolestunut uimahallien erilaisista käytännöistä burkinien eli musliminaisten uima-asujen sallimisessa.

– Viime päivinä mediassa on noussut esiin huolestuttavia uutisia uimahallien ongelmatilanteista. Vantaalla on kielletty musliminaisten ns. burkini -uima-asut ja suihkuverhollisia peseytymistiloja ei haluta järjestää. Haukiputaalla annettiin kaikille tukiasumisyksikön nuorille turvapaikanhakijoille porttikielto uimahalliin tammikuun loppuun asti, joka onneksi jo peruttiin, pohjustaa OLL:n puheenjohtaja Bennie Wardi.

Asiasta on keskusteltu vilkkaasti tällä viikolla somessa ja blogeissa puolesta ja vastaan. Vastustajien mielestä täyspeittävät burkinit ovat suomalaisen tasa-arvon vastaisia.

OLL puolestaan haluaa, että kaikille erilaisista kulttuureista tuleville ja ujommille ihmisille olisi mahdollisuus käydä uimahallissa.

Liiton mukaan ei ole kohtuuton vaiva esimerkiksi asentaa peseytymistiloihin suihkuverhollisia koppeja.

– Monet aluksi erityisratkaisuilta tuntuvat toimenpiteet saattavat hyvin osoittautua yleisestikin tarpeellisiksi ja halutuiksi.

Yle uutisoi aikaisemmin tällä viikolla, että Vantaalla burkini-kieltoa perustellaan hygieniasyillä.

– Kun tällaisia asuja on käytetty, kanssauimarit ovat raportoineet, etteivät burkineja käyttävät naiset peseydy ennen altaaseen menoa, Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti perusteli Ylen haastattelussa.

Espoossa ja Helsingissä burkinit ovat sallittuja. Espoossa närää on herättänyt se, että samaan aikaan poikien pitkät uimashortsit on kielletty.

OLL näkee, etteivät kulttuurilliset erot ja uimahallien hygieniamääräykset ole toisiaan poissulkevia.

– Päivittämällä käytänteet 2010-luvulle voidaan sekä edistää vesiliikunnan suosiota että pitää kiinni uimahallien nykyisestä hygieniatasosta, jopa parantaa sitä, Wardi arvioi tiedotteessa.

Pitääkö burkinit sallia?

Ei
95% (4701 ääntä)
Kyllä
6% (273 ääntä)
Ääniä yhteensä: 4950

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (24)

Kommentit

Kyllä muslimien pitää saada

Kyllä muslimien pitää saada uida ihan missä asussa itse haluavat. Ei millään vähäpätöisillä tekosyillä (kuten nuo hygieniajutut) voida kieltää heiltä heidän ihmisoikeuksiaan ja oikeutta harjoittaa uskontoaan!

Jos kaikkien

Jos kaikkien erityisvaatimukset aletaan huomioimaan niin sille ei loppua näy . Jos nainen haluaa uida julkisessa uimahallissa , silloin hän myös totellee niitä ohjeita jotka peseytymiseen, uimapukuun on ja altaaseen menoon on asetettu , eikä kaipaa yksityisiä puku-pesu tai uimatiloja . Jos tuo ei kelpaa , voi pystytellä pois julkisista uimahalleista . Kaikki muu on tekopyhää ja tekosyitä . Jos pikkupoikaa/miestä kielletään uimasta shortseissa niin ei aikuinen nainen voi uida kokovartalon sääret ja käsivarret peittävässä puvussa mikäli hygienia syyt koskevat samalla tavalla kaikkia sukupuoleen katsomatta. Mikäli taas yksityisiä uimavuoroja aletaan antamaan yhteisillä verovaroilla kustannettavista uimahalleista pitää kaikenlaisten yksityisyys perustuvien vuorojen vaatiminen hyväksyä ja sallia . Siihen ei sitten uimahallit riitä . Tätäkään ongelmaa meillä ei ollut ennen kuin nämä vain vaatimuksia esittävät islamistit saapuivat .

Soili Nurminen

Yhtäkkiä muslimeista on tullu

Yhtäkkiä muslimeista on tullu suuria uintiharrastuksen ystäviä,tähtäävät varmaan Rion olympialaisiin?

Bahrainin valtio ja muut

Bahrainin valtio ja muut rikkaat Persianlahden valtiot voisivat rahoittaa moskeijan sijaan uimahallin Helsinkiin ja miksei muuallekin, missä on paljon muslimeja.

Monilla muslimeilla ei ole

Monilla muslimeilla ei ole uimataitoa. Sen takia on tärkeä saada heidät Suomessa uimaopetuksen piiriin, etteivät esim. huku jäihin keväisin ja syksyisin. Kannattaisin itse kerran viikossa pidettäviä naisten ja miesten erillisiä uimavuoroja uimahalleissa. Sellaiset voisivat kiinnostaa myös kantasuomalaisia (naisia). Tällaiset tunnin pituiset vuorot eivät olisi paljonkaan pois tavallisista uintijärjestelyistä. Havaintojeni mukaan tosin musliminaiset ovat erittäin ujoja myös naisten kesken :(. Siihen onkin sitten hyvin vaikea keksiä ratkaisuja, että miten ne pesut ja saunat hoituu. Uimahallien säännöt koskevat kaikkia, myös muslimeita.

"etteivät esim. huku jäihin

"etteivät esim. huku jäihin keväisin ja syksyisin.". No siitä nyt tuskin suurta vahinkoa olisi. Eihän se niin voi mennä et ensin tulevat laittomasti ja sen jälkeen kantaväestö täytyisi elää heidän ehdoilla. Olisivat edes jotenkin sivistyneitä mut tuntuu että aavikolla ei opeteta edes vähäisiä käytöksen alkeita. Tästä tulee vielä porukka jonka kanssa saa riidellä loputtomiin. Aikoinaan venepakolaiset olivat onnellisia päästessään sotaa karkuun. Edes tänne pakkasen ja huonon puuron maahan. Mut nää kamelikuskit luuleen että voivat loputtomiin kekkuloida miten haluavat. Tää on jo huippu kun tappelevat keskenään! Ilmeisesti heidän kulttuuriin kuuluu olla kaikista asioista erimieltä.

Kyllä ei ole hygienia mikään

Kyllä ei ole hygienia mikään vähäpätöinen tekosyy. Samat säännöt kaikille, ei mekään mennä vaatteet päällä altaaseen. Törkeää, jos sinne tullaan huiveja ja kaapuja liottamaan, eikä edes peseydytä, kuvottavaa.

Itse käyn mieluummin

Itse käyn mieluummin "nazihallissa" kuin "burkahallissa".

kannattaisi jonkun

kannattaisi jonkun suomalaisen mennä kokeilemaan vastaavalla asulla uimista,miten kävisi?

Muslimimiehet ovat

Muslimimiehet ovat ulkoshortsit jalassa suihkussakin. Alla on likaiset kalsarit. Eivät riisu näitä ollenkaan. Uimavalvojat ovat täysin munattomia, koska muslimimiehille ei shortseissa uimisesta sanota, mutta oikeissa uimashortseissa (eikä ulkoshortseissa, vaan nimenomaan tähän tehdyissä shortseissa) uiville suomalaisille huomautetaan asiasta heti ja kaikki mussutus siitä, että nämä ovat uimakäyttöön tehtyjä on turhaa. Noiden kummituspukujen salliminen aiheuttaa saman jutun. Siellä on alusvaatteet alla, eikä kukaan katso riisutaanko niitä pois vai ei. Eikä kukaan taatusti tule sanomaan, jos vetää ulkoilman pölyissä olleen burkan päälleen ja pokkana menee sen kanssa altaaseen väittäen sen olevan burkini. Varsinkin noiden muslimimiesten käytös on niin törkeää ja piittaamatonta, että jos joku saa tulla paskaiset shortit päällä kalsarit alla uimaan, niin sitten voidaan säännöt hylätä kokonaan. Varsinkin kun ne koskevat vain kantasuomalaisia. Pitäkööt uimahallit sitten itsellään, niin katsotaan millaista tuottoa ne kaupungille antavat kun sosiaaliviraston maksamilla lipuilla käydään likaamassa vedet ja oikeat, uinnista nauttivat asiakkaat jäävät kokonaan pois. Tämän täytyy olla näitä "Me tienataan tällä"-ajatuspajan oivalluksia, koska tuossa ei voi nähdä mitään muuta kuin aivan järjettömät voitot tulevaisuudessa.

miten niin? Tuberkuloosia, B

miten niin? Tuberkuloosia, B-hepatiittia, HIViä, kuppaa ja suolistoloisia. Satoja tapauksia on ollut. Hieman useammalla kuin joka sadannella on ollut joku näistä sairauksista, kertoo Terveystalon johtaja, ylilääkäri Juha Tuominen.IL Torstai 21.1.2016

Uimisestakin on siis tullut

Uimisestakin on siis tullut ongelma joka kaadetaan kanttiksen niskaan . Olisi mielenkiintoista kuulla mitä nämä irakilaiset sun muut mamut vastaisivat tähän teoreettiseen kysymykseen : Jos suomalainen ihmisjoukko joutuu tulemaan maahanne turvaa hakemaan ja osa suomalaisista miehistä menee ja jopa raiskaa naisianne sekä muutoin lähentelee heitä väkisin ja ryöstää omaisuutta. Osa myös halveksii hihitellen hautojanne ja haukkuu ruokaanne ja apua jota tarjoatte . Miten suhtaudutte ? A.= tuomitsetteko teot , mutta sanotte julkisesti ja medioissa TV:ssä ja lehdissänne ettei kaikki suomalaiset ole tuollaisia ? B= olette myötämielisiä jos hallituksenne vaati teitä elättämään nämä suomalaiset ja antamaan heille rahaa ja asunnon sekä luvan kutsua myös perheensä maahan , vaikka oman maanne kansalaiset näkevät nälkää ja kärsivät asunnottomuutta ? C= olette valmiit häätämään kaikki suomalaiset maastanne törkysakkina joka ei apuanne kaipaa . Jos edes hieman tuollaisia kysymyksiä esitettäisiin pa-keskuksissa oleville saattaisi jokunen pakolainen ajatella asiaa useammalta kantilta ja nähdä oman vastuunsa asioissa ?

Soili Nurminen

D:luultavasti kivitetään

D:luultavasti kivitetään kuoliaaksi

Opetan maahanmuuttajia

Opetan maahanmuuttajia työkseni. Puhuimme burkineista ja kysymys oli "miksi opettaja", eivät hekään ymmärrä koko burkinihössötystä. Yritämme kotouttaa maahanmuuttajia suomalaiseen yhteiskuntaan, emme muokata Suomea heille sopivaksi. Suomen ei pitäisi muuttaa omia käytäntöjään, vaan maahanmuuttajat sopeutuvat uuteen maahansa pikkuhiljaa. Uimahallikeskustelu on absurdi, sillä eihän kenenkään ole pakko mennä uimaan, Uiminen ei ole velvollisuus, vaan kaikille mahdollisuus, yhteisiä sääntöjä noudattaen. Sama koskee myös monia muita urheilulajeja, joita harrastetaan pienissä vaatteissa. Kesällä ihmiset voivat olla rannalla ja nauttia olostaan haluamissaan vaatteissa. Uimahallikysymykseen ainut järkiratkaisu on Jakomäen naisten vuorot, jotka ovat olleet suosittuja.

Ja kohta tämäkin pitää sitten

Ja kohta tämäkin pitää sitten sallia,tasapuolisuuden nimissä, muuten vedetään rasismikorttia hihasta. http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/stub-385

Moni länsimainenkin nainen

Moni länsimainenkin nainen haluaisi olla uimassa ilman miesten katseita. Onko siinä jotakin outoa? Miksi ei voisi järjestää omia uimavuoroja naisille ja miehille, muuallakin kuin Jakomäessä? Jokaista musliminaista kohti on 10 nuorta muslimimiestä, jotka tuijottavat silmät tapilla uimapukuisia tyttöjä. Ts. tässäkään ei ole ongelmana naiset, vaan miehet.

Itse olen ujo, enkä kehtaa

Itse olen ujo, enkä kehtaa mennä uimahalliin ollenkaan. Miksi ujoille ei jarjestetä aikoja, missä he voisivat olla yksin uimahallissa?

Häiritsijät pitää poistaa

Häiritsijät pitää poistaa eikä häirinnän kohteen pidä joutua yhtään kärsimään . Pitäisikö kaikille uimahalukkaille muslimimiehille 13 vuotiaasta alkaen järjestää oma uimavuoro yhdessä uimahallissa pääkaupunkiseudulla ? Silloin he olisivat keskenään eivätkä tuijottelisi sen kummemmin naisia eikä lapsia . Valvoja valvoisi tietenkin ettei ketään nuorta tai tosista miestä hyväksikäytettäisi tai kähmittäisi missään tiloissa . Kun tämä vuoro olisi totta , nähtäisiin kuinka moni muslimi ja kuinka usein todellakin harrastaa oikeasti vain uimista eikä tule mulkoilemaan kanssauimareita silmät kiiluen . Jos uimareita ei näille vuoroille riittäisi muutamaa enemmän todettaisiin ko. järjestely tarpeettomaksi päättelyllä että uiminen ei ole heille uimahalliin pyrkimisen tarkoitus . Heistä halukkaat voitaisiin ohjata pornokauppaa jossa maksua vastaan saisivat tutustua pornolehtiin, elokuviin ja vastaaviin joita voisivat tapittaa yhdessä käsitöitä tehden .

Soili Nurminen

Ja muina aikoina muslimeja

Ja muina aikoina muslimeja kieltäisin käymästä uimahalleissa? Seuraavaksi varmasi musliminaisille oma bussi ja junavuoro?

menkööt takaisin mistä

menkööt takaisin mistä tulivatkin jos maan tavat ja lait sovi. ei jää kaipaamaan kovinkaan moni....

En ole itse nähnyt

En ole itse nähnyt varsinaisesti uimassa yhtään arabimiestä tähän mennessä (arabinaisia ei näy uimahallissa ollenkaan, paitsi joskus katsomossa hunnutettuina). Arabimiehet oleskelevat kyllä ja kävelevät uimahallissa pitkin ja poikin, välillä seisahtuvat pienissä ryhmissä katselemaan ja kommentoimaan keskenään. Joskus he pulahtavat matalaan terapia-altaaseen tai porealtaaseen hauskanpitoon. Varmaankaan eivät sitten osaa uida tai eivät ymmärrä uimahallin funktiota ollenkaan. Toisinaan on tilanteita, että isät eivät myöskään valvo ollenkaan pieniä uimataidottomia lapsiaan - onko heillä oletuksena, että suomalainen yhteiskunta hoitaa myös sen asian?

Itse lopetin uimisen, kun

Itse lopetin uimisen, kun hikinen turkkilaismies tuli höyrysaunasta uimahousut jalassa ja meni peseytymättä terapia-altaaseen, joka on muuten tarkoitettu ensisijaisesti vammaisille. Kävikö Allahille pieni moka, kun hän käski pestä kädet ja jalat viisi kertaa päivässä, mutta unohti muun hygienian. Uimahalleissa on kyse hygieniasta eikä rotuhygieniasta, joten kaikki perustelut tässä asiassa joustamiseen ovat kestämättömiä. On kyse kanssaihmisten terveydellä leikkimisestä.

Tätäkään ongelmaa ei olisi

Tätäkään ongelmaa ei olisi jos...... No meillä on tekemällä tehty ongelma tästäkin . Muslimit asuvat ympäri maailmaa , mutta Suomessa uiminenkin julkisissa uimahalleissa aiheuttaa heille ongelmia . Muissa maissa kaikki tajuaa ettei yksi uskonnollinen ryhmä saa eikä voi saada erivapauksia ja erillisiä aikoja kaikkiin tekemisiinsä uskontoonsa vedoten . Suomessa maataan muslimien edessä jo niin rähmällään että ei ihme heidän vaatimuksensa lisääntyy päivä päivältä . Maassa maan tavalla ja hygienia menköön uimahalleissa kärkenä . Uiminen vaatetettuna on 100% selvää että uimaveteen kulkeutuu vaatteiden mukana ja alla jos vaikka mitä . Mitä tulee muslimimiesten turhanaikaiseen pelkkään patsasteluun altaan reunoilla tai polskiminen lastenaltaassa ilman lapsia tai peseytymiseen terapia altaissa vastuu on aina uimavalvojien ja heille tehdään aina valitus. He, palkkansa edestä , ovat vastuussa ettei vain lapsia, tyttöjä ja naisia tiirailemaan tulleet ukot aiheuta hämminkiä naisille . Asiat hoituu kun tarpeeksi moni valittaa ongelmista jos niitä ilmenee .

Soili Nurminen

Terapia-altaassa ei ole

Terapia-altaassa ei ole pelkästään peseydytty, vaan siellä on harrastettu myös seksileikkejä. Sellaisen henkilökunta keskeytti. Oppia tarvitsisivat myös opettajat, jotka tuovat maahanmuuttajalapsia uimahallille. Erehdyin kerran huomautamaan opettajalle, että hänen oppilaansa tulivat altaalle peseytymättä, mutta opettaja totesi, että sinäkö se viimeksikin valitit. Monilla kouluilla muslimipojille tarjotaan opettajien sosiaalitiloja peseytymiseen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu