Puheenaihe

Heititkö sätkäsi tänään maahan? – Näin kauan tupakantumppi säilyy luonnossa

Jos heität tupakantumpin luontoon tänään, se löytyy sieltä vielä vuonna 2031.

Arja-Riikka Nikkilä / Arkisto

Vuosittain poltetuista tupakoista jää maailmanlaajuisesti biljoonia tumppeja jätteeksi. Näistä noin kolmanneksen arvoidaan jäävän maahan roskaksi. 

Maahan heitetyt tupakantumpit eivät ole ainoastaan esteettinen haitta. Lisäksi ne levittävät maahan ja vesistöihin ympäristömyrkkyjä, kuten kadmiumia, lyijyä ja arsenikkia.

Pikkulapset ja eläimet voivat syödä tumppeja ja saada niistä myrkytyksen. Tumppeja löytyy esimerkiksi lintujen, kalojen ja valaiden ruoansulatuselimistöstä. Tumppien maatuminen on hidasta ja kestää jopa noin 15 vuotta. 

Ympäristön ja tupakoitsijan itsensäkin kannalta olisi parasta lopettaa tupakointi välittömästi. Jos tämä tuntuu toistaiseksi liian vaikealta, voi tupakoitsija ensimmäisenä edistysaskeleenaan laittaa polttamiensa tupakoiden tumpit huolellisesti sammutettuina roskapönttöihin. 

Roska päivässä -liike muistuttaa, että askelen pidemmälle pääsee keräämällä maasta pois sinne heitettyjä tumppeja. Vaikka yhden päivässä. Myös tupakoimattomien osallistuminen keräykseen on erittäin tervetullutta. 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Kun vähän käy maailmalla

Kun vähän käy maailmalla näkee että kyllä ne maahan heitetään Irakissa ja syyriassakin. Ja Somaliassa. Pientä on Suomen roskaaminen.

Tyhmin argumentti ikinä.

Tyhmin argumentti ikinä.

Heittämällä roskat maahat

Heittämällä roskat maahat varmistat, että siivoojilla on työtä huomennakin. Ilman roskia loputkin siivoojat lomautetaan. En halua viedä työn ja leivän pienituloisen siivojan pöydältä. Heitä roska päivässä kadulle, anna työtä yhdelle siivoojalle.

On nuorekasta nakata roskat

On nuorekasta nakata roskat kätevästi minne lystää. Niin nuoretkin tekevät. Kaikkien tulisi tehdä näin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu