Puheenaihe

Yli 20 000 vaatii rasismia rikoslakiin – adressin allekirjoitukset räjähtivät kasvuun

Poliitikot tuomitsivat Helsingin pahoinpitelyn: "Teko oli pelottava ja kylmäävä".

Vastarintaliike haluaa kumota Suomen demokraattisen hallintomallin ja ajaa Pohjoismaat kattavaa valtioliittoa.

Kuvituskuva

 Yli 20 000 allekirjoittajaa vaatii rasismin lisäämistä Suomen rikoslakiin.

Huominen ilman pelkoa -kampanjan kannattajamäärä on räjähtänyt kasvuun vastauksena Helsingin Asema-aukion tapahtumille.

– Jimi Joonas Karttusen kuolema on järkyttänyt suomalaisia syvästi, sanovat kampanjan perustajat Jaakko Mustakallio ja Saara Ilvessalo.

Kesällä käynnistetty Rasismi rikoslakiin -vetoomus kasvatti rajusti suosiotaan 12.9. jälkeen. Vielä silloin allekirjoituksia oli 6 568.

Reilussa viikossa kannattajia ilmoittautui yli 13 000 lisää.

Maanantaina kampanjan verkkosivusto oli pois toiminnasta.

Maanantaina kampanjan verkkosivusto oli pois toiminnasta."

28-vuotias mies pahoinpideltiin Vastarintaliikkeen mielenosoituksessa 10. syyskuuta. Hän kuoli vammoihinsa perjantaina 16. syyskuuta.

Poliitikot ovat tuominneet tapahtumat jyrkästi.

– Suomalainen äärioikeisto ei ole mikään myytti. Ryhmittymät ovat olemassa, ne toimivat ja niiden aktiivien joukossa on väkivaltarikoksista tuomittuja ihmisiä, korosti Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson lauantaina FB-seinällään.

Anderssonin mukaan teko oli "pelottava ja kylmäävä".

– Rasismin, rasistisesti motivoituneen väkivallan ja koko äärioikeiston muodostaman uhan vähättelyn on loputtava tässä maassa, hän jyrähti.

Perussuomalaisten kotkalainen kansanedustaja Juho Eerola joutui perumaan lauantaisen somekirjoituksensa, jossa kuvasi miehen kuolemaa "ikäväksi sattumaksi kaikin puolin".

Sunnuntaina hän otti tiukemman kannan.

– Tuomitsen jyrkästi äärioikeistolaisen väkivallan, jota mahdollisesti esimerkiksi Soldiers of Odin ja Suomen Vastarintaliike ovat harjoittaneet, ja oikein erityisesti tuomitsen kuolemaan Helsingissä johtaneen väkivallanteon jos sen motiivi oli äärioikeistolainen politiikka.

Kokoomuslainen sisäministeri Paula Risikko kertoi 18.9. Helsingin Sanomille, että lainsäädäntöä tutkitaan nyt tarkasti, jotta väkivallantekoja voitaisiin estää.

Edellisen kerran asia oli esillä vuonna 2012, kun miestä puukotettiin Jyväskylässä kirjastossa äärioikeistolaisen kirjan julkistamistilaisuudessa.

– Silloin arvioitiin, etteivät tällaiset porukat lakia noudata. Vaikka laki sen kieltäisi, he kokoontuisivat silti. Nyt on paikallaan arvioidaan uudelleen, että onko tässä mitään tehtävissä, Risikko lausui.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön mukaan on korkea aika puuttua organisoituun väkivaltaiseen toimintaan.

– Hallituspuolueet ovat olleet aivan liian kauan vaiti siitä, kuinka ilmapiiri Suomessa on antanut tilaa rasistiselle syrjinnälle. Edes pieni hiljainen hyväksyntä rasismille antaa samalla tilaa uusnatseille toimia, hän muistutti.

Huominen ilman pelkoa on sitoutumaton kansalaiskampanja. Sen perustajat ovat Vihreiden nuorten puheenjohtajia.

Kampanja toimii verkossa osoitteessa www.rasismirikoslakiin.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Mistä suomalaisten rasismi

Mistä suomalaisten rasismi kumpuaa? Miksi emme osaa kunnioittaa vieraita, heidän kulttuuriaan ja tapojaan? Viime aikojen uutisten valossa ei ole vaikeaa miettiä syitä. Tiedän, että ne ovat vain yksittäisiä tapauksia, mutta tekotavat poikkeaa niin härskisti "totutusta", että on vaikeuksia käsittää heidän maailmankuvaansa.

Ihan hyvä, jos rasismi

Ihan hyvä, jos rasismi kriminalisoitaisiin vahvemmin ja pikkunatsit saataisiin kuriin. Samalla joutuisi suurennuslasin alle myös islamofasistien puhumiset ja tekemiset, samoin näitä varauksettomasti tukevien äärivasemmistolaisten. Viimeksimainitut kunnostautuvat aggreesiivisilla toimillaan vuosittain mm. itsenäisyysjuhliamme vastustaakseen. Sekä lisäksi ns. vastamielenosoituksissa, joissa eivät kunnioita laillisen luvan saaneiden mielenosoittajien kokoontumisrauhaa.

"Yli 20 000 vaatii rasismia

"Yli 20 000 vaatii rasismia rikoslakiin" - kuulostaa hassulta. Miksi rasismia tulisi lisätä rikoslakiin? Joka sivulleko?

Juu poliitikot tuomitsivat

Juu poliitikot tuomitsivat tämän ennenkuin syy on selvillä, mutta eivätpä tuominneet Kajaanin ryöstömurha puukotusta. Eiköhän nämä Nurmijärven tilastotkin tästä muutu jo ennen vuoden vaihdetta.

Nyt on kyllä mennyt rasismin

Nyt on kyllä mennyt rasismin kohdalla puurot ja vellit sekaisin.....

Eiköhän tuo kaikenlainen

Eiköhän tuo kaikenlainen syrjintä ole jo ennestäänkin laissa kiellettyä. Syrjintä etnisen alkuperän, rodun, kansalaisuuden, uskonnollisen suuntautumisen, seksuaalisen suuntautumisen ja _SUKUPUOLEN_ perusteella on kielletty. Rasismi on vanhentunut termi. Mieluummin pitäisi puhua vain syrjinnästä. Täällä on muutenkin merkillinen itseruoskinta aina meneillään, pientä ja lauhkeaa on meiningit verrattuna muuhun maailmaan ja vaikka muihin pohjoismaihin. Naisiin (huom. yli puolet maapallon ihmisistä) kohdistuva yleismaailmallinen syrjintä on paljon vakavampi juttu kuin naaman väriin liittyvät asiat.

Hei taas uusi kilpailu; Kuka

Hei taas uusi kilpailu; Kuka korjaa parhaan mediasaldon jeesustelussa? Odotellaan Jari Tervon osallistumista. Ehkä myös Auerilta voitaisiin saada kommentti?

Tulee muistaa että monet

Tulee muistaa että monet kansanedustajista ja jopa ministereistä ovat syyllistyneet väivaltarikoksiin, nimenmaan tällaisiin pahoinpitelyihin, mm.Jan Vaapaavuori, Eeva-Kuuskoski ja Kari Häkämies. Vapaavuori sai jopa ehdollisen vankeustuomion pahoinpitelystä eli ei ollut pieni teko. Silti häntä niiiin ihaillaan.

Mihin se raja vedetään, mikä

Mihin se raja vedetään, mikä on rasismia ja mikä on vihapuhetta ettei vaan osa väitteistä olisi yksinkertaisesti p****puhetta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu